Nextjet ansöker om konkurs – ställer in alla flygningar

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nextjet ställer omedelbart in alla flygningar.

Företaget kommer att ansöka om konkurs, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Svenska flygbolaget har länge dragits med ekonomiska problem.

Svenska flygbolaget Nextjet har ansökt om konkurs. Klockan 13.00 i dag, onsdag, ställdes samtliga flygningar in.

Enligt uppgifter till Aftonbladet fick Nextjets besättningar beskedet om konkursen via ett sms under onsdagen. Flygbolaget uppges fortfarande ha personal kvar på destinationer flygbolaget trafikerat.

”Det är djupt beklagligt att styrelsen tvingats ta detta beslut. Speciellt för våra passagerare som direkt drabbas av detta och för vår personal, men också för våra leverantörer och samarbetspartners. Vi har gjort allt som står i vår makt för att hitta en lösning, men tyvärr inte lyckats. Det som nu sker är att en konkursförvaltare ska utses som kommer att ta beslut om bolagens framtid", kommenterar vd Magnus Ivarsson i pressmeddelandet.

Haft ekonomiska problem

Flygbolagets kundtjänst håller tills vidare stängt. Det går inte längre att komma in på Nextjets hemsida eller komma i kontakt med bolagets presstjänst.

”Telia kundbesked, numret används inte mer”, säger en röst när man ringer presstjänsten.

Den som bokat en biljett med Nextjet uppmanas ta kontakt med sin resebyrå eller kortutgivare. Men att få pengarna tillbaka kan vara mycket svårt.

– Har du köpt flygbiljetten på kreditkort kan du vända dig till din bank för att göra en så kalla kortretur, säger Gustav Sandgren, på Konsumentverkets tjänst Hallå konsument, till TT.

– Tyvärr kan det dock bli krångligt att få tillbaka pengarna.

En kortretur är bara möjlig om köpet gjorts med kreditkort. Om man betalat med vanligt betalkort, eller på något annat sätt, kan det gå att få ersättning via hemförsäkringen.

– Vissa hemförsäkringar har skydd mot konkurser men långt ifrån alla, säger Gustav Sandgren.

Licens drogs in

Så sent som i höstas fick flygbolaget licensen indragen av Transportstyrelsen på grund av ekonomiska problem och skulder.

Sedan fick Nextjet flyga på en tillfällig licens, eftersom myndigheten då bedömde att bolaget hade lyft sig ur den svåra ekonomiska sitsen.

Så sent som i mars öppnade Nextjet en ny flyglinje mellan Göteborg och Umeå med 32 turer per vecka.

För en dryg vecka sedan kom beskedet att bolaget missade upphandlingen av flygresor till Arvidsjaur.

”Nextjet var enda anbudsgivare men Trafikverket menar att Nextjets anbud inte var fullständigt vad gäller information om mellanlandningsflygplats”, står det i pressmeddelandet från bolaget.

Bolaget uppger att man har 290 medarbetare, i flygplansflottan ingår 16 flygplan som betjänar 21 destinationer, skriver TT. Framför allt har bolaget flugit till orter i Norrland.

Aftonbladet söker Nextjet.

1 av 2
Flygbolaget Nextjet meddelar att de genast ställer in alla flyg och ansöker om konkurs.

 

LÄS OCKSÅ: Knepen som ökar chansen till ersättning

Publicerad:

LÄS VIDARE