Så snabbt smittar coronavarianten – ”Samtal på två minuter räcker”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Norska kommunöverläkaren Jostein Helgeland varnar enligt NRK för att två minuters samtal på två meters avstånd räcker för att den brittiska coronavarianten ska smitta dig.

I kommunen Haugland, där Helgeland är verksam, vill man nu att de ursprungliga rekommendationerna för social distansering ska ses över:

– I många fall räcker inte att hålla två meters avstånd.

Enligt norska folkhälsomyndigheten Folkehelseinstituttet (FHI) definieras en ”nära kontakt” som någon du har fört en diskussion med på under två meters avstånd i över femton minuter.

Men i Haugesunds kommun i sydvästra Norge tycker kommunchefen inte att definitionen räcker som riktlinje för social distansering – framför allt när det gäller att skydda sig mot den brittiska varianten.

– Det krävs väldigt kort kontakttid för vissa att smittas. En konversation på två minuter på normalt pratavstånd har i en del fall varit tillräckligt, säger Jostein Helgeland till NRK.

Jostein Helgeland.
Foto: Jan Kåre Ness / TT
Jostein Helgeland.

Haugesund har haft ett ökat smittryck den senaste veckan och styret anser att det vore lämpligt att omvärdera vad som utgör en ”nära kontakt”.

”Upp till 70 procent mer smittsam”

Line Vold, avdelningschef på norska FHI, säger till NRK att den engelska mutationen är upp till 70 procent mer smittsam än den ursprungliga varianten och att den som smittas löper högre risk att bli allvarligt sjuk.

Dock så är det enligt Vold inte aktuellt för FHI att ändra definitionen för vad en ”nära kontakt” är.

– Vi följer definitionen av ”nära kontakt” i linje med rekommendationerna från European Office of Infection Control (ECDC), som används i stora delar av Europa, där den engelska varianten nu dominerar på många ställen. Justeringar kommer att övervägas om ny kunskap dyker upp som indikerar att definitionen bör ändras.

Foto: Johan Nilsson / TT
Varianten är mer smittsam.
Publicerad: