Reste till Danmark – fick löneavdrag

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2021-01-22

Attendo stäms i Arbetsdomstolen sedan man gjort ett löneavdrag under två veckor för en sjuksköterska som tog en dagstur mellan Helsingborg och Helsingör i somras. Arkivbild.

Under sommarsemestern tog sjuksköterskan en dagstur till danska Helsingör, men när han informerade arbetsgivaren Attendo om resan stängdes han av utan lön i två veckor, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

Nu stäms Attendo av mannens fackförbund.

Enligt arbetsgivaren fanns det tydliga riktlinjer för vad som gällde vid resor till länder som utrikesdepartementet avrådde från att besöka.

– De riktlinjerna var väl kända för medarbetarna. Syftet var att motverka smittspridning i samhället och i våra verksamheter, säger Attendos presschef Makan Afshinnejad till tidningen.

Vid tidpunkten var dock skåningar välkomna till Danmark och nu stäms Attendo i Arbetsdomstolen av Kommunal, mannens fackförbund. Sjuksköterskan är anställd inom bolagets äldreomsorg i Skåne.

– Jag tror inte något liknande har prövats tidigare, det har ju varit unika omständigheter nu under pandemin, säger sjuksköterskans ombud, Jessica Berlin, förbundsjurist på LO-TCO Rättskydd.

Kommunal vill att den uteblivna lönen utbetalas samt att Attendo betalar ett skadestånd på 30 000 kronor till mannen. Fackförbundet vill även ha 50 000 kronor i ett allmänt skadestånd för brott mot kollektivavtalet.