Efter Lilla Hjärtats död – föreslår skärpning av lagen

Publicerad 2021-03-10

Utsatt för våld och med droger i kroppen hittades Esmeralda, 3, död hemma hos sina biologiska föräldrar.

Nu presenterar regeringen lex ”Lilla Hjärtat” som ska stärka principen om barnets bästa när tvångsvård ska upphöra.

Bland annat ska föräldrar kunna krävas på drogtest.

Treåriga Esmeralda, även kallad Lilla Hjärtat tvångsomhändertogs av socialtjänsten redan vid födseln och växte upp i ett familjehem. Våren 2019 upphävde kammarrätten tvångsvården och de biologiska föräldrarna fick tillbaka vårdnaden om sin dotter.

Den 31 januari förra året, tio månader efter att hon flyttat hem till dem hittades hon död i hemmet, inrullad i tyg och plast. Hon hade blivit utsatt för våld och hade flera narkotikaklassade preparat i kroppen.

Esmeralda, även kallad ”Lilla hjärtat”, blev bara 3 år.

Flickans öde har väckt stark kritik mot myndigheternas agerande och Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, har kallat händelsen ”ett kapitalt misslyckande från samhällets sida”. Barnets behov har hamnat i skymundan och föräldrarna satt ramarna för situationen.

Föräldrar ska kunna drogtestas

Idag, onsdag, presenterade regeringen sitt förslag på en lex Lilla Hjärtat – hur principen för barnets bästa ska stärkas när tvångsvård ska upphöra.

– Alla barn har rätt till trygghet och skydd från samhället. Vi har exempel på när det här brister och när barn tar skada Lilla Hjärtat är ett sådant exempel. Lagstiftningen kan bli bättre och tydligare, säger Lena Hallengren (S), socialminister under en pressträff.

Utredaren Charlotte Lönnheim föreslår nu förändringar på fyra områden.

I fallet Lilla Hjärtat var det känt att föräldrarna haft problem med missbruk. Socialtjänsten ska bland annat kunna kräva på föräldrar och vårdnadshavare att lämna drogtest inför umgänge eller i samband med att man utreder ifall tvångsvården ska upphöra.

– Idag finns det möjlighet att ta drogtester inför umgänge vid LVU. Nu föreslås man få möjlighet att besluta om drogtest utan samtycke inför umgänge och i utredningar ifall tvångsvård ska upphöra, säger Charlotte Lönnheim.

Kan förbjuda flytt

Lönnheim föreslår att socialnämnden inte får besluta att tvångsvården ska upphöra förrän situationen i det biologiska hemmet förbättrats ”på ett genomgripande och varaktigt sätt”. Dessutom vill hon att lagen om så kallat flyttningsförbud, alltså att barnet förbjuds att flytta hem, ska skärpas.

En socialnämnd alltid ska överväga det när man tar ställning till om vården ska upphöra.

– Det kan vara så att barnet har vistats så länge i ett familjehem och fått starka band till familjen så att det ska bo kvar där, säger Charlotte Lönnheim, utredare.

Socialminister Lena Hallengren (S) tar emot utredning om Lex Lilla hjärtat av bokstavsutredare Charlotte Lönnheim under en pressträff i Rosenbad.

Socialtjänsten i Norrköping försökte vid flera tillfällen att ta kontakt med Esmeraldas biologiska föräldrar efter flytten för att följa upp det nya hemmet. När polis och socialtjänst besökte hemmet vägrade föräldrarna att släppa in dem, varpå myndigheterna lämnade.

Utredningen föreslår att socialtjänsten ska vara skyldig att följa upp det biologiska hemmet upp till sex månader efter flytten. Idag är det bara är en möjlighet.

– De får då ta de kontakter som behövs, prata med barnet utan vårdnadshavaren eller vårdnadshavarens samtycke. Om det upptäckts brister ska socialnämnden agera och eventuellt göra en ny utredning, säger Charlotte Lönnheim.

Esmeraldas familjehemsmamma Melinda Jacobs välkomnar de nya lagförslagen och att många politiker har engagerat sig i fallet.

– Jag är tacksam över att det numera finns ett stort engagemang för de här frågorna. Om de här lagarna varit på plats tidigare hade hon aldrig behövt flytta från oss, då hade hon levt i dag. Och det gör ont, säger hon till DN, som först skrev om fallet.

– Men det ska aldrig behöva hända igen.

Pappan dog i häktet

Förslagen går ut på remiss imorgon torsdag. Under hösten väntas regeringen lägga fram en proposition för riksdagen.

Esmeraldas båda föräldrar nekade till brott. Pappan dog i häktet innan han hann åtalas. Flickans mamma dömdes i augusti till fängelse för att ha vållat dotterns död.

Domen har överklagats till hovrätten av båda sidor. Huvudförhandling inleds i Göta hovrätt den 24 maj.

ANNONS