Kommunchefer skippade kön – har redan vaccinerats

Uppdaterad 2021-08-25 | Publicerad 2021-02-08

I Upplands Väsby går coronavaccineringen bra.

Så pass att socialchefen och ytterligare en chef valde att gå före i prioriteringsordningen.

– Jag tror det sticker i folks ögon att någon som är chef och har möjlighet att jobba på distans redan har vaccinerats, säger Anna Rosenkvist, förhandlare vid Kommunal i Upplands Väsby.

I den pågående första fasen av vaccineringen ska personer på särskilda boenden för äldre eller hemtjänst, personal samt närstående till dessa grupper prioriteras.

I Upplands Väsby norr om Stockholm ska alla dessa grupper ha fått erbjudande om vaccin.

Kan inte svara

Under tisdagen kommer socialchefen själv att ta emot sin andra vaccindos, uppger han för Aftonbladet. Han och ytterligare en chefskollega ska ha fått frågan.

Hur uppstod den möjligheten?

– Jag kan inte svara något tydligt på det, mer än att jag fick ett erbjudande och valde att tacka ja. Jag har inte bett om att få gå före.

En kommunanställd, som också bor i Upplands Väsby, tycker att chefernas agerande är fel.

– Det tycker jag är jävligt dålig stil. Det är alltid de högst upp i toppen som med kort varsel kan ställa in sig i kön, i stället för att man har en förutbestämd back up-lista, säger den anställde.

Hen har som kommunanställd inte erbjudits vaccination och tycker det är märkligt att andra kommunanställda inte skulle kunna vara mer prioriterade.

– Hur ofta träffar de cheferna gamla eller sådana som är i riskgrupp? Men det är bara att läsa i tidningarna om de som smiter före och gynnar sig själva. Men man blir inte förvånad.

Socialchefen uppger att han och chefskollegan båda tillhör riskgrupp.

– Jag har diabetes, hjärtproblem och högt blodtryck, säger han.

Socialchefen skulle enligt Folkhälsomyndighetens plan tillhöra fas 3, där personer i åldern 18–59 med sjukdom eller tillstånd som innebär riskökning ska vaccineras.

– Jag vet inte vilken fas jag skulle hamna i. Min bedömning är också gjord utifrån att alla som är i fas 1 ska ha fått eller blivit erbjuden vaccin, och att vi verkligen kunnat erbjuda alla.

Skolpersonal väntar fortfarande

Anna Rosenkvist, förhandlare för fackförbundet Kommunal i Upplands Väsby, arbetar själv inom skolan.

– Vi har personal inom förskola och skola som frågat om man kommer att prioriteras, men då har kommunen sagt att man går utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger hon.

Anna Rosenkvist tror att chefernas beslut att ta vaccin kan sticka i ögonen hos övriga kommunanställda.

– Att man inte väljer att prioritera vissa grupper i kommunen har ett signalvärde och visar inte att kommunen vill vara det föredöme som arbetsgivare som man säger sig var, säger hon.

Aftonbladet har utan framgång sökt Regina Kevius, kommundirektör i Upplands Väsby.

PODD Mutationer, Astra Zeneca och global vaccinering

Aftonbladet Daily med Farshid Jalalvand, biträdade forskare inom klinisk mikrobiologi på Lunds universitet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS