Polisen: Pandemin ger fler cannabisodlingar

Josefin Silverberg/TT

Publicerad 2020-10-04

Den svenska narkotikamarknaden kan vara på väg mot ett trendbrott med mindre import och större andel inhemska odlingar av cannabis. Effektivare arbete av tullen och gränsrestriktioner under pandemin ökar odlingsmotivationen hos de kriminella, enligt narkotikapolisen Lennart Karlsson.

Den illegala importen av cannabis minskar på grund av effektivare arbete från tullmyndigheter och polis i Europa men också på grund av de gränsrestriktioner som coronaviruset spridning fört med sig. Det gör att incitamentet att starta storskaliga inhemska odlingar ökar för kriminella eftersom det blivit svårare och dyrare att smuggla in narkotika, framhåller Lennart Karlsson vid Citypolisen i Stockholm och även ordförande för Svenska narkotikapolisföreningen.

– Det är tidigt att säga det ännu men sannolikt kommer vi se ett trendbrott där det blir en övergång till att återigen börja med inhemska odlingar, säger han.

Rekordtillslag

Ett effektivt arbete av spansk polis har gjort att inflödet av cannabis från Nordafrika minskat. I Sverige har stora tillslag gjorts de senaste åren då stora mängder insmugglad narkotika beslagtagits. Under det första halvåret 2020 beslagtog tullen mer cannabis och kokain än under hela 2019.

Lennart Karlsson jämför med hur det såg ut för tio år sedan i Sverige, då efterfrågan på marijuana var hög och det fanns en stor inhemsk odling. Sedan svängde trenden, hasch blev mer efterfrågat och den importerade narkotikan dominerade.

– Om tre, fyra år kan vi ha en liknande problematik som för tio år sedan, där den inhemska odlingen står för en stor del av marknaden, säger Karlsson.

Stor odling avslöjades

I veckan slog polisen till mot två cannabisodlingar på två mindre orter i Skåne och hittade stora mängder narkotika och tidigare i år dömdes tio personer för inblandning i vad som beskrivs som den enskilt största cannabisodlingen i Sverige. I en ladugård i Lekåsa utanför Vara i Skaraborg odlades nära 3 400 cannabisplantor, minst 400 kilo narkotika hade tillverkats i fabriken. Spaningsledaren Peter Sundblad har tidigare berättat att det var elleverantören som slog larm om en onormalt hög elförbrukning, i trakterna har det tidigare hittats tre cannabisodlingar.

– Jag tror inte det här är unikt runt Vara och Essunga. Inom en halvcirkel från Göteborg in mot landet i en och en halv timme, så finns de här ställena, säger Peter Sundblad, chef för polisens spaningsgrupp i Västra Skaraborg.

Landsbygdsbaserat

Ofta är det på landsbygden de kriminella väljer att förlägga verksamheten, man köper stora fastigheter som ligger avsides i hopp om att undvika nyfikna ögon. Men ofta är det ändå grannar som slår larm om att något inte står rätt till, enligt Lennart Karlsson:

– På landsbygden har man oftast koll på sina grannar. De odlingar som har kunnat pågå ostört längst som jag känner till är snarare sådana som funnits i industriområden, där man inte reagerar på att det är mycket trafik till fastigheten.

Följ ämnen i artikeln