Polisen vill se lag mot nattlig raggarmusik

Linus Svensson/TT

Publicerad 2020-09-18

Bilar som åker runt i byar och städer och spelar hög musik håller folk vakna om nätterna. Bilden är tagen i Älvdalen i Dalarna. Arkivbild.

Raggarbilar som spelar hög musik på nätterna har länge varit en plåga för många, i synnerhet i Dalarna och Värmland.

I somras var oljudet den enskilt vanligaste anledningen till att människorna där ringde polisen – som nu vill se ny lagstiftning.

Under två sommarmånader fick polisen i de två länen drygt 600 samtal relaterade till bilar som spelar hög musik.

– Det här handlar inte om enstaka störningar någon enstaka natt. Det här pågår hela tiden. Det är ett folkhälsoproblem, säger Jonas Wendel, lokalpolisområdeschef i Arvika.

Enligt Wendel tvingas polisen lägga onödigt mycket resurser på problemet:

– Vi har fått avbryta planerade narkotikainsatser och styra om för att hantera buslivet. Våra fredags- och lördagsnätter går nästan huvudsakligen åt till att hantera det här problemet, när vi egentligen behöver jobba brottsförebyggande på annat sätt.

Saknar verktyg

I dag saknar polisen effektiva verktyg att få bukt med problemet, menar polischefen.

– Som lagstiftningen ser ut i dag måste man bevisa vem i bilen det är som sköter musiken. Sitter det ett antal personer i fordonet är det omöjligt.

Därför föreslår polisen i region Bergslagen att man gör det möjligt att bötfälla föraren till fordonet som spelar hög musik.

– Vi vill kunna bötfälla på plats så att det blir en tydlig konsekvens av beteendet. Den möjligheten saknar vi i dag, säger han.

Minister bjöds in

För att få gehör för problemet har polisen bjudit in inrikesminister Mikael Damberg (S) till Arvika på fredagen.

– Först vill jag lyssna på förslaget ordentligt och se vilka erfarenheter poliserna har. Det finns exempel där man lyckats bötfälla personer för att de spelat hög musik. Men det verkar vara fortsatt svårt för polisen att komma åt otyget, säger han till TT.

Följ ämnen i artikeln