Brittisk domstol: Assange utlämnas inte

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Wikileaksgrundaren Julian Assange kommer inte utlämnas från Storbritannien till USA. Domaren anser att en utlämning skulle innebära en fara för Assanges mentala hälsa, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Assange står anklagad för ett fall av dataintrång och och 17 fall av spioneri i USA som har begärt att få honom utlämnad. Maxstraffet för anklagelserna mot Assange är 175 år i fängelset.

Beslutet kan fortfarande överklagas. Processen kan nå Storbritanniens högsta domstol och Europadomstolen, och därmed ta flera år.

Rättsprocessen inleddes i februari förra året men har försenats på grund av coronapandemin. Assange har suttit i häkte under hela processen.

Försvaret har hävdat att Assange gjort ett journalistiskt arbete och att han förföljs av USA av politiska skäl, sedan Wikileaks avslöjat missförhållanden och övergrepp begångna av den amerikanska militären.

Julian Assanges efter att han greps på Ecuadors ambassad.
Foto: GETTY IMAGES
Julian Assanges efter att han greps på Ecuadors ambassad.
Foto: Matt Dunham/AP
Anhängare till Wikileaks och Julian Assange har flera gånger under rättsprocessen protesterat utanför domstolen mot behandlingen av honom. Bild från en sådan protest den 26 november förra året.
Foto: Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
Julian Assange.
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN