Stockholms stad

Louises hund Bamse allvarligt sjuk av Stockholms vatten: ”Vill varna andra”

Av: 

Amanda Hällsten

NYHETER

Avloppsvatten väller ut i Stockholms vattendrag och sjöar – nu har Louise Anderssons hund Bamse blivit allvarligt sjuk.

På en joggingtur i Djurgården stannade Bamse för att dricka i kanalen.

– Under det senaste dygnet så har han knappt orkat resa sig upp och varit orkeslös och långt ifrån sig själv, säger Louise.

Förra veckan gick Stockholms stad ut med en varning om att stockholmare inte bör bada utomhus. På grund av förra veckans kraftiga skyfall har stadens reningsverk släppt ut orenat avloppsvatten.

Varningen från Stockholms stad gäller människor, men även hundar kan bli allvarligt sjuka.

Bland annat finns det bakterier som E. coli i vattnet, en bakterie som man kan bli mycket sjuk av om man får i sig.

Det har Louise Anderssons hund Bamse, som är 1,5 år gammal Cavalier king charles, fått erfara.

– Jag tror inte många tänker på det här. Jag vill varna andra om att inte låta sina hundar dricka eller bada i vattnet i Stockholm just nu, säger hon.

Sjuk i flera dagar

Det var på lördagsmorgonen som Louise och Bamse var ute på sin sedvanliga joggingtur vid Djurgården i Stockholm. Bamse stannade till längs vattenbrynet, och drack ur kanalen, som han brukar göra.

– Bara 30 minuter senare blev han plötsligt väldigt sjuk. Han dreglade, hulkade, spydde och fick diarré, säger Louise Andersson.

Louise Andersson och Bamse.

Två dagar har gått, och på måndagen mår Bamse fortfarande mycket dåligt. För att få i sig vätska har Bamse fått vätskeersättning med en spruta.

– Det är fortfarande inte bättre. Han spydde imorse, och han är jättetrött och matt. Han vill bara ligga och vila. Så länge han får i sig vätska klarar han sig, men blir han inte bättre snart kommer vi åka till en veterinär.

Då ska du uppsöka veterinär

Marie Jury är vd och veterinär på Väsby djursjukhus. Hon säger att hundar, precis som människor, kan bli mycket sjuka om de får i sig avloppsvatten och förorenat vatten.

– Det finns en risk att smittas av flera bakterier som finns i avföring. Det kan finnas bakterier och smittoämnen som Salmonella, Giardia och Cryptosporidium till exempel. E. coli är en indikation på att vattnet är förorenat. Dessa ämnen är farliga för både människor och hundar.

Om olyckan är framme bör man kontakta veterinär. Framför allt äldre hundar, sjuka hundar och valpar kan snabbare bli allvarligt sjuka av orenat avloppsvatten.

– Även fast man bör undvika det, dricker ju hundar från vattenpölar och allt möjligt. Men om man märker att hunden blir sjuk ska man kontakta en veterinär. Är det till exempel en valp bör man uppsöka veterinär på en gång.

Stockholms stad tar prover på vattnet under måndagen och tisdagen. Provsvaren väntas i slutet av veckan.

Bamse.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert:

LÄS VIDARE

Avloppsvatten rinner ut i Stockholm: ”Extraordinär händelse”

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholms stad

Hundar

Djurgården

Stockholm