Exrådgivaren om brittiska coronastrategin: ”Katastrofalt”

Uppdaterad 2021-05-27 | Publicerad 2021-05-26

Dominic Cummings, premiärministerns förra chefsrådgivare, frågades ut av brittiska parlamentet under onsdagen.

Den förre chefsrådgivaren i Storbritannien, Dominic Cummings, ber om ursäkt för regeringens hantering av coronapandemin.

Enligt Cummings insåg regeringen inte vad som var i antågande.

–  Sanningen är att högt uppsatta ministrar, höga tjänstemän och rådgivare som jag själv katastrofalt misslyckades med att leva upp till de befogade förväntningarna.

Dominic Cummings fick sparken från jobbet som chefsrådgivare hos premiärminister Boris Johnson under 2020. Han vittnade under onsdagen inför det brittiska parlamentets utskott för hälsa och vetenskap.

Hans kritik var både omfattande och skoningslös.

Enligt Cummings ska exempelvis premiärministern till en början ha avfärdat covid-19 som en ny svininfluensa. Tidigt under 2020 var Johnson, enligt Cummings, så pass skeptisk till hotet från sjukdomen att han övervägde att ta en injektion med coronaviruset i direktsänd tv.

Cummings framhöll att det var först när han själv och andra betonade allvaret som Johnson ska ha reagerat och bland annat hållit tal till nationen om smittspridningen.

Men han var också självkritisk till sin egen roll:

– Det är helt galet att någon som jag var på den platsen, precis som det var helt galet att Boris Johnson var på sin plats, sa han inför parlamentet.

Samtidigt konstaterade Dominic Cummings att jobbet som premiärminister under en global pandemi bara kan beskrivas som en mardröm, men att Johnson inte heller var hjälpt av det system som fanns kring regeringen.

”Som att vada genom sirap”

Det var nämligen inte bara premiärministern som sågades av exchefsrådgivaren.

Hälsoministern Matt Hancock borde enligt Cummings ha fått sparken för 15–20 olika saker som han gjort under pandemin, inklusive att ljuga ett flertal gånger. Faktum är att Cummings själv ska ha försökt få Boris Johnson att ge Hancock kicken.

Hela hälsodepartementet var totalt ostrukturerat, har Cummings tidigare sagt. När han nu fick frågor om uttalandet beskrev han bland annat att systemet för att köpa in skyddsutrustning var ”helt hopplöst”, utan något vettigt system.

Han påstod också att man tackat nej till att köpa respiratorer eftersom de blivit dyrare under pandemin.

– Hela systemet var som att vada genom sirap, var hans sammanfattning.

Cummings hävdade under vittnesmålet också att han har både sms och Whatsapp-meddelanden som stärker utsagorna, och som han gärna delar med sig av till de brittiska parlamentarikerna.

Bad om ursäkt

Han valde även att be allmänheten om ursäkt för hanteringen av coronapandemin.

– Sanningen är att högt uppsatta ministrar, höga tjänstemän och rådgivare som jag själv katastrofalt misslyckades med att leva upp till de befogade förväntningarna... under en kris som denna, sa han på onsdagsförmiddagen.

Det är inte första gången som Dominic Cummings kritiserar den brittiska regeringens coronahantering. Han har redan tidigare sagt att Boris Johnson ljugit om vilken strategi regeringen haft för att hantera pandemin, och menat att ett av regeringens mål var flockimmunitet, något som Johnson har nekat till.

Senare under onsdagen pressades premiärministern själv att be om ursäkt för coronahanteringen, bland annat av Ian Blackford från det skotska nationalistpartiet.

Johnson svarade att han ”verkligen är ledsen” för allt lidande under pandemin:

– Jag är uppriktigt ledsen för det lidande som folket i detta land har fått utstå. Men jag står fast vid att regeringen genomgående agerat med avsikten att rädda liv och skydda (sjukvårdssystemet) NHS, i överensstämmelse med de bästa vetenskapliga råden.

 

PODD Vändningen?

Aftonbladet Daily med Niklas Arnberg, professor i virologi vid universitetet i Umeå.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen