Hala levde ett ensamt liv i Sverige – misstänks ha hedersmördats

Uppdaterad 2021-06-06 | Publicerad 2021-06-04

Hala sköts i huvudet hemma i lägenheten i Fisksätra.

Hennes make är åtalad för mordet – en make som misstänks ha isolerat och kontrollerat henne under 13 års tid.

– Vi känner sorg. Stor sorg. Hur kunde det här hända i ett land där kvinnan enligt lag inte får förtryckas? säger Halas bror Amer.

 
Hala fick bara bli 36 år. Tre barn, 3, 6 och 13 år gamla, har förlorat sin mamma.

Hala hittades död på soffan hemma i lägenheten i Fisksätra den 3 december i fjol. Hon hade skjutits med ett pistolskott i huvudet.

En olycka, hävdar den 41-årige maken.

Ett hedersrelaterat mord, menar åklagaren.

Halas familj, som bor utspridda i Tyskland, Österrike och Syrien, fick beskedet att hon var död först den 7 december. Halas bror Amer beskriver hur deras mamma helt föll sönder efter dödsbudet.

– Vi känner sorg. Stor sorg. Hur kunde det här hända i ett land där kvinnan enligt lag inte får förtryckas? Jag förstår inte hur det här kan hända. Om svenska lagen nu skyddar kvinnan – hur gick det här till? säger Amer.

Hala fick inte studera eller lära sig svenska för sin make, berättar brodern.

Träffades i Syrien

Hala kom från Syrien. Det var där hon träffade den 41-årige mannen.

Han, som själv kom till Sverige som 12-åring, var på besök i hemlandet och fick syn på Hala.

Han bad om hennes hand och 2007 lämnade hon Syrien för Sverige.

Ingen vet riktigt om hon älskade maken eller inte. Äktenskapet var arrangerat.

Men Hala protesterade inte och hon flyttade de 440 milen från Aleppo till Stockholm där hon födde tre barn, två flickor och en pojke.

– Hon förändrades när hon kom till Sverige, hon hörde inte av sig lika ofta. Kontakten mellan henne och mig blev glesare och glesare. Senare fick jag reda på att hennes man hade förbjudit henne att prata med mig specifikt. Hon fick bara prata med mamma och systrarna. Han förklarade aldrig varför, det bara var så, säger brodern Amer.

Förbjöds att studera

Det som polisens utredning har visat är hur Halas liv i Sverige var ett mycket ensamt liv.

Maken förbjöd henne att studera, att lära sig läsa, skriva och prata på svenska och att ha några sociala kontakter alls.

– Hennes vardag bestod av att ha fokus på barnen. Hon gjorde ingenting annat. Hon vaknade på morgonen och lämnade dem till skola och förskola, gick hem och lagade mat, sen tog hon hem barnen när skoldagen var över, säger Amer.

– När hennes man hade besökare hemma så var hon den som skulle städa och laga mat åt dem.

”Hotade henne konstant”

I samtal med sina systrar berättade Hala att hon var övervakad. I parets hem hittade sedan polisen övervakningskameror. Hala kände till dem och visste att hon inte kunde tala fritt ens när hon var ensam hemma.

Hala ska för släktingar ha berättat att maken var våldsam. En gång försökte han kväva henne med en kudde och han hotade ständigt ömsom med att hon skulle förlora barnen om hon lämnade honom, ömsom med att hon skulle dö.

– Maken hotade henne konstant med att ta barnen ifrån henne. Hon var jätterädd för att förlora dem. Hon berättade också att hon inte passade in i Sverige, att maken ofta varnade henne för människorna och sa att hon kunde bli utsatt för rasism eller våld av andra eftersom hon inte passade in, säger Amer.

Halas make var vapenintresserad och satte upp övervakningskameror i lägenheten, enligt polisens förundersökning.

”Hon vågade inte lämna honom”

Eftersom Hala inte kunde språket, och knappt något om vad Sverige är för land, kunde maken fylla i hennes kunskapsluckor med det han ville, enligt släkt och förundersökning.

Han fick henne att tro att det var otrohet bara att le mot en annan man. Att Sverige är ett farligt land fullt av högerextrema. Att Halas heder skulle förstöras om hon lämnade honom. Att hon skulle förlora barnen om hon gjorde så.

Halas familj säger att hon förändrades när hon kom till Sverige.

Till sin bror sa hon: ”När jag är svensk medborgare kan jag lämna honom för då får jag skydd från svenska myndigheter och kan ansöka om skilsmässa.”

Men svensk medborgare blev hon aldrig.

– Vi försökte hjälpa henne. Mycket. Men hon ville inte, hon vågade inte lämna honom, säger Amer.

Den 41-årige maken, som själv anmälde sig till polisen några timmar efter att Hala skjutits, hävdar att det hela var en olycka.

– Han hotade henne konstant. Han är en våldsam person och hotade henne med våld hela tiden. Jag kan inte tänka mig att detta var en olycka, säger Amer.

Rättegången inleds den 17 juni i Nacka tingsrätt.

 

ANNONS