Norrbotten på efterkälken – vidtar hårdare åtgärder

Uppdaterad 2021-05-29 | Publicerad 2021-05-28

Region Norrbotten tar i med hårdhandskarna för att komma till rätta med den svåra smittspridningen – och sätter nu in strikta rekommendationer.

– Om vi alla gör som smittskyddsläkare Anders säger, då kommer det här gå bra. Skiter vi i det här, då kommer vi ha en obehaglig situation, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i region Norrbotten.

Samtidigt som många svenska regioner börjar se ljuset i tunneln trevar Norrbotten fortfarande i mörkret – det gjorde Anders Nystedt, smittskyddsläkare i region Norrbotten, klart för åhörarna på fredagens presskonferens.

– Sedan mitten, eller snarare början, av maj har alla andra regioner kraftigt gått ner. Utom en region: det är våran. Vi har inte alls följt med resten av Sverige i utvecklingen. Nästan tvärtom: Vårt läge har blivit sämre, säger Anders Nystedt.

På grund av det allvarliga läget presenterade Anders Nystedt därför en rad skärpta rekommendationer för att Norrbotten ska få en chans att komma ikapp resten av landet.

Anders Nystedt, smittskyddsläkare i region Norrbotten.

”Det är allvar här”

– Jag vill idag, som utlovat, lägga fram skärpta råd från mig och Smittskydd Norrbotten. De är ganska lika de allmänna råden som finns i författningen och som gäller, men är lite vässade. Mycket för att vi ska få en känsla för att det är allvar här. Vi ska också få en chans i Norrbotten att: om vi alla gör som smittskyddsläkare Anders säger, då kommer det här gå bra.

– Skiter vi i det här, då kommer vi ha en obehaglig situation.

Anders Nystedt upprepade flera allmänt kända rekommendationer under presskonferensen som exempelvis vikten av att stanna hemma vid sjukdomssymptom, att hålla avstånd och att arbeta hemifrån om man har möjlighet.

– Det här kan ni. Men det behöver sägas igen. Vi har alltså 00-talister som ligger på iva.

Det presenterades även en del nya riktlinjer, som att undvika alla resor som går att undvika de närmsta två veckorna och att skippa övernattningar.

– Det tror jag skulle ha bra effekt på smittspridningen.

Arkibild. Iva Östra sjukhuset i Göteborg.

Jackpott och CL-final på Stryktipset: ”Upplagt för 13
rätt”