Ögonläkare larmar: Risk för ögonskador i padel

Jonas Dagson/TT

Publicerad 2021-06-23

Det är populärt att spela padel. Men nu larmar ögonläkare att det är en högrisksport för ögonskador.

– Jag rekommenderar skyddsglasögon, säger Gunnar Jakobsson, överläkare på ögonkliniken vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset till TT.

Padelsporten i Sverige växer lavinartat. Men sporten har en baksida.

– Vi har fått rapporter från hela landet om en ökning av ögonskador i samband med spel, säger Gunnar Jakobsson, överläkare på ögonkliniken vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset till TT.

Det förekommer ögonskador i de flesta bollsporter.

– Men vi bedömer att det finns en extra risk i padel för det är en sport med ganska mycket närspel och det är ofta fyra spelare på plan, säger Gunnar Jakobsson.

Motsvarar ögonhålan

En padelboll väger omkring 50 gram och storleken motsvarar ögonhålans öppning. Bollhastigheten kan vid en smash bli uppemot 130 km/h. Fler fall handlar om att spelarna fått bollen i ögat via en rekyl eller en felstuds via ett racket eller väggen.

– Det går inte att förutsäga hur bollbanan blir. Och så blir det en olycka när bollen träffat ögat, säger Gunnar Jakobsson.

De flesta skadorna är lindriga och det händer inget allvarligt på sikt.

– Men en del spelare får besvärligare skador som måste opereras och i värsta fall kan det bli så allvarligt att man förlorar synen på ögat, säger Gunnar Jakobsson.

Ögonläkarna vill nu varna för riskerna med sporten och rekommenderar att man spelar med skyddsglasögon.

– Vi vet att det ger en hög skyddsgrad och reducerar mängden skador.

Obligatoriska skyddsglasögon

Man kan göra en jämförelse med innebandyn. Där såg man också en ökning av antalet ögonskador när populariteten växte. Säsongen 2019/20 införde förbundet därför regler om obligatoriska skyddsglasögon för alla spelare upp till 16 år.

– Och där har vi sett en tydlig nedgång av antalet ögonskador. säger Gunnar Jakobsson.

Jättestort allvar

Svenska Padelförbundet har redan inlett flera forskningsprojekt för se hur stor skaderisken är och hur man kan arbeta för att förebygga skador.

– Vi tar ögonskadorna på jättestort allvar, säger Kent Persson, kommunikationsansvarig på förbundet.

Men det finns ett problem. Mycket av padelsporten är ren fritidsverksamhet och bedrivs inte på samma sätt som mer organiserad idrott i andra förbund.

– Det vi först och främst tittar på är barn- och ungdomsidrott. Den bedrivs i högra grad i organiserad form. Där finns det möjlighet att gå in med bestämmelser om skyddsutrustning på tränings- och tävlingsverksamhet. Vi tittar på det.