Kritik mot coronastrategin för äldreomsorgen

TT

Publicerad 2020-12-01

Branschorganisationen Vårdföretagarna, som organiserar företag inom den privata och idéburna äldreomsorgen, riktar hård kritik mot Sveriges coronastrategi för äldreomsorgen i en ny rapport. Arkivbild.

Sverige saknade en strategi för att skydda de boende på landets äldreboenden från coronaviruset. Det anser branschorganisationen Vårdföretagarna i en rapport, rapporterar SVT Nyheter.

I rapporten riktar de hård kritik mot Folkhälsomyndigheten för att inte ha gett tillräckligt stöd, och för att ha skyllt de höga dödstalen på bristerna inom äldreomsorgen.

Bland annat pekar Vårdföretagarna, som organiserar företag inom den privata och idéburna äldreomsorgen, på att de riktlinjer som togs fram i början av pandemin riktade sig till vården på sjukhusen, och menar att det inte togs tillräcklig hänsyn till förhållandena på äldreboenden.

– Det kom inga riktlinjer, det kom inget extra stöd för att vi skulle få hjälp att testa vår personal, det kom ingen extra skyddsutrustning. Det man ville uppnå gav man inget stöd för, säger Eva Nilsson Bågenholm, ordförande för Vårdföretagarna till SVT.

Organisationen får medhåll av Sveriges kommuner och regioner, SKR, som betonar att äldreomsorgen inte är en sjukvårdsinrättning utan en del av samhället. Det går därför inte att förhindra smittspridning utan att sätta in särskilda åtgärder, enligt SKR.

Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten tillbakavisar kritiken. Han menar att det är upp till regionerna att anpassa myndighetens generella råd till den kommunala vården – och att bristerna inom äldreomsorgen har haft betydelse för smittspridningen.

– Det är tufft att få kritik men det går inte att komma ifrån att det finns stora kvalitetsbrister och det är klart att det påverkar, säger Johan Carlson till SVT.

Följ ämnen i artikeln