Saudisk aktivist till terrordomstol

TT-AFP

Publicerad 2020-11-25

Loujain al-Hathloul 2014. Arkivbild.

Den uppmärksammade rättegången mot saudiska aktivisten Loujain al-Hathloul har återupptagits – men ska fortsätta i en särskild terrordomstol.

Hon fängslades i maj 2018, och fallet har väckt internationell kritik.

Onsdagens förhandling skedde nästan en månad efter det att al-Hathloul inlett en hungerstrejk i fängelset, som hon efter två veckor tvingades att avbryta.

Hon har liksom tre andra kvinnor, som också framträdde i rätten samma dag, suttit fängslad i Saudiarabien i över två år. Rättegången inleddes i mars 2019.

Det framgår inte om även rättsfallen mot aktivisterna Nassima al-Sadah, Samar Badawi och Nouf Abdulaziz ska drivas i en terrordomstol framöver.

Enligt Loujain al-Hathlouls familj och människorättsgrupper har informationen kring hennes domstolsframträdanden varit godtycklig och journalister och diplomater har inte varit välkomna.

Regimen i Riyad kritiseras regelbundet för kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

– Hon är ingen brottsling. Hon är en människorättsförsvarare som straffas bara för att hon vågade förespråka förändring, säger Lynn Maalouf från Amnesty International om al-Hathloul.

Litteraturvetaren Loujain al-Hathloul, som bland annat kämpat för kvinnors rätt att köra bil, greps tillsammans med en rad andra aktivister. De anklagades svepande för att utgöra hot mot landets säkerhet.