Experten dissar Trumps coronamedicin: ”Ska inte ges återkommande”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Det antivirala läkemedlet remdesivir bör inte vara rutinbehandling för de sjukaste covid-19-patienterna.

Det menar den väl ansedde intensivvårdsexperten Jozef Kesecioglu.

Läkemedlet, som är ett av dem Donald Trump behandlades med, har visat sig ha liten eller ingen effekt.

Remdesivir och kortisonet dexamethasone är de enda två läkemedlen som godkänts som behandling för covid-19-patienter

Men en ny studie, utförd av Världshälsoorganisationen (WHO), har visat att remdesivir har liten eller ingen effekt, tvärtemot vad tidigare studier uppgett.

Det är i ljuset av den WHO-studien som Jozef Kesecioglu, ordförande vid väl ansedda European Society of Intensive Care Medicine (ESICM), gör sitt uttalande, rapporterar Reuters.

Han menar att läkemedlet inte bör vara rutinbehandling för covid-19-patienter som är kritiskt sjuka och inlagda på sjukhus.

– Remdesivir är nu klassificerat som ett läkemedel som inte ska användas återkommande för covid-19-patienter, säger han.

Jozef Kesecioglu, ordförande vid väl ansedda  European Society of Intensive Care Medicine (ESICM)
Foto: UMC Utrecht
Jozef Kesecioglu, ordförande vid väl ansedda European Society of Intensive Care Medicine (ESICM)

”Inte tillräcklig information”

Denna nya rekommendation kommer att diskuteras vidare i en vetenskaplig artikel som ESICM arbetar med tillsammans med en annan intensivvårdsorganisation, Society of Critical Care Medicine, och som väntas publiceras i januari.

Men redan i en första version av artikeln, som släpptes i mars, uppgav man att det inte fanns tillräckligt med information för att remdesivir och andra antivirala läkemedel ska kunna rekommenderas för patienter med covid-19.

Läkemedelsbolaget Gilead, som ligger bakom remdesivir, har ifrågasatt WHO-studien.

Foto: Zsolt Czegledi / TT
Arkivbild på remdesivir.

Över 50 länder ha godkänt

ESICM är en organisation för verksamma inom anestesivård med medlemmar från 120 länder, men organisationens rekommendationer är inte tvingande.

Effekten av deras vetenskapliga artiklar kan dock göra att användandet av remdesivir minskar, skriver Reuters. Kort efter att WHO-studien publicerades i oktober tvingades Gilead minska sin intäktsprognos på grund av en minskad efterfrågan av remdesivir.

I dagsläget har över 50 länder godkänt användning av läkemedlet på sjukhus. Det var också en av de behandlingar som USA:s president Donald Trump fick när han smittades av covid-19 i oktober.

Publicerad: