Ivo startade initiativärende innan anmälningarna

Uppdaterad 2021-06-20 | Publicerad 2021-06-19

Läkare och sjukvårdspersonal har nyligen larmat Ivo om det privata vårdföretagets pcr-tester.

”Har en känsla av att något inte står rätt till med deras utlovade pcr-analyser”, skriver en läkare i en anmälan.

I slutet av maj inledde Ivo ett tillsynsärende mot företaget som nu befaras ha lurat närmare 100 000 människor.

Aftonbladet kan i dag avslöja att ett privat vårdföretag som erbjudit pcr-tester och reseintyg runtom i landet nu misstänks ha blåst tiotusentals personer på mångmiljonbelopp.

Det kan handla om summor på över 100 miljoner kronor.

Kunderna som lämnade pcr-prov fick friskhetsintyg – trots att proverna aldrig analyserades, enligt Aftonbladets uppgifter.

Aftonbladet har tagit del av handlingar från Inspektionen för vård och omsorg som larmar om missförhållanden hos det aktuella företaget. En läkare skriver att denne fått flera indikationer på att något är fel med det privata vårdföretagets analyser.

Pcr-testerna visade sig vara falska.

Läkaren som larmat Ivo skriver bland annat att denne känner till ett antal personer som först testat negativt hos företaget som nu utreds. Vid ett kontrolltest hos en annan vårdgivare har resultatet visat att de i själva verket varit covidsmittade, enligt anmälaren.

”Ovanliga” metoder

En annan anställd inom vården i Region Stockholm kontaktade Ivo i början av månaden och undrade hur det går till när tillstånd delas ut till företag som utför pcr-tester och ufärdar covidintyg:

”Görs någon kontroll av dessa aktörer?”.

I larmet framgår att personen fått kännedom om att ett företag i Stockholmsområdet använder sig av ”ovanliga” metoder.

Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Då hade Ivo redan inlett ett tillsynsärende mot företaget. Av handlingar från myndigheten framgår att det i slutet av maj startats ett så kallat initiativärende.

Det innebär en av myndigheten ”egeninitierade verksamhetstillsyn” när de fått kännedom om ”eventuella missförhållanden inom vården och omsorgen”.

Ivo skriver att ”initiativet kan uppstå utifrån information från anmälningar och klagomål, från media, allmänhet eller från andra myndigheter”.

Lokalerna var i princip helt bortstädade.