Hala sköts i huvudet – ”en olycka” enligt maken

Uppdaterad 2021-06-22 | Publicerad 2021-06-21

En olycka eller ett noga planerat hedersmord? Det är vad rätten ska avgöra.

Trebarnsmamman Hala dödades med ett skott i huvudet efter åratal av misshandel, kontroll och isolering från samhället, menar åklagaren.

Maken själv nekar.

– Vi älskade verkligen varandra.

Bilden av 36-åriga Halas 13 år i Sverige är sparsmakad.

Efter att hon kom till Stockholm från Syrien 2007 var hon enligt sina släktingar inte tillåten att lämna bostaden annat än för att hämta och lämna på förskolan och hon fick aldrig några vänner i det nya landet.

Hennes tre barn och lägenheten i Fisksätra i Nacka blev hennes hela värld.

– Det var ett tragiskt liv. Hon var förbjuden till att göra i princip allt. Hon fick inte träffa någon granne, hon fick inte gå ut, hon fick inte gå till skolan, hon fick inte arbeta. Hon var extremt hårt hållen och begränsad och blev misshandlad dagligen i princip, säger en av hennes systrar i förhör.

Teorin: Ville skiljas

När rättegången mot Halas 41-årige make inleddes i Nacka tingsrätt i torsdags, där han står åtalad för mord, visade åklagaren upp hur Halas mobiltelefon använts den sista tiden i hennes liv. Den visar att hon aldrig pratade med någon utanför familjen och hur den nästan aldrig kopplade upp sig utanför lägenheten.

Ett tecken på hur isolerad hon var, enligt åklagaren – vars tes är att Hala mördades för att hon ville skiljas.

Hala fick inte studera eller lära sig svenska för sin make, berättar brodern.

Hala hoppades att hon skulle få hjälp med skilsmässan av svenska myndigheter när hon väl fått svenskt medborgarskap. Men något sådant hann hon aldrig få.

– Det finns uppgifter om att hon velat lämna honom och jag menar att maken tog hennes liv för att upprätthålla antingen sin egen eller sin familjs heder, säger kammaråklagare Marina Chirakova.

Hittades död vid soffan

Hala hittades död, stående på knä lutad över soffan i vardagsrummet i familjens lägenhet. Hon hade skjutits med ett skott i huvudet. Polis eller ambulans larmades aldrig. Först flera timmar senare anmälde maken sig själv till polisen.

Utredningen visar hur Hala och hennes man lämnade lägenheten på morgonen den 3 december ifjol för att köra de två minsta barnen, 3 och 6 år gamla, till förskolan. En halvtimme senare kommer de hem igen.

Det som sedan händer finns två olika berättelser om.

41-åringen menar att det hela var en olycka. Efter en stöld i hans vapenskåp i oktober 2020 säger han att han blev paranoid och rädd för sitt liv. Han började ständigt att bära ett laddat vapen och han sov med det under kudden om natten.

Polisen på plats i Fisksätra den 3 december 2020.

Men vapnet var alltid säkrat bedyrar han.

Att hustrun sköts kan han inte riktigt förklara. De pratade, de båda viftade med händerna, då ett skott plötsligt brann av.

– Han kan inte säga om det är han som kommit åt avtryckaren eller inte, säger hans advokat Henrik Olsson-Lilja.

Tog in på hotell

Åklagaren menar dock att mordet var planerat och att 41-åringens släkt i olika grader var medvetna om vad som skulle hända.

I slutet av november åkte maken till Turkiet på en resa. När han var där förde han över två miljoner kronor till sin pappas konto. För att säkra pengar om han senare skulle hamna i fängelse, tror åklagaren.

41-åringen flyger sedan hem till Sverige den 26 november. Detta vet inte hans fru och barn. Han åker istället hem till sina släktingar för att sedan ta in på ett hotell. Enligt åklagaren är detta för att vänta in en farbror som ska komma från Amsterdam.

Att farbrodern skulle komma oroade Hala, för det var vanligtvis något han bara gjorde vid högtider.

– Tisdagen före mordet ringde hon och sa att det räcker, jag vill skiljas. Han torterar mig jag vet inte vad jag gjort honom, säger en syster.

Hala uttryckte då också att något var konstigt i makens familj. Att de hade möten men att hon inte fick vara med på dem. Bara hennes make kallades, säger en av systrarna.

Maken köpte även den 28 november ett vapen från en person på hans skytteklubb. För att känna sig trygg hävdar han själv.

Direkt efter att Hala skjutits åkte maken till sin familj innan han åkte till polisen för att överlämna sig. Men ingen i hela familjen ringde till 112 för att larma eller till Hala för att se hur det var.

– Jag hävdar att det var för att de redan visste att hon var död, säger kammaråklagare Marina Chirakova.

Halas make var vapenintresserad och satte upp övervakningskameror i lägenheten, enligt polisens förundersökning.

Den enda som försökte nå Hala på hela dagen var hennes 13-årige son.

”Vi älskade varandra”

Den tredje december hade även släktingar till maken på förhand ordnat så att de skulle hämta barnen på förskola. Trots att det då var flera timmar kvar tills Hala skulle hittas död av polisen.

Även hur äktenskapet var mellan makarna råder det två helt olika uppfattningar om.

Åklagaren och Halas familj pratar om ett arrangerat äktenskap som inte baserades på kärlek. Att 41-åringen kom ner till Syrien, såg Hala, och att familjerna sedan ordnade allt det praktiska.

Maken själv menar att det inte alls var så det gick till.

– Vi älskade varandra verkligen. Det var kärlek vid första ögonkastet.

I förundersökningen framgår det hur Hala knappt kunde ett ord svenska, hur hon fick be sin son om hjälp att översätta när det kom ett sms på svenska. Journalanteckningar från sjukvården visar hur maken alltid var med och tolkade åt Hala i hennes kontakter med vården men det menar han är fel.

– Hon kunde svenska men hon var blyg, säger han.

Övervakningskameror i hemmet

Hala ska för sina systrar och bröder ha berättat om ett ensamt liv kantat av misshandel, kontroll och svartsjuka som hon inte vågade lämna för att hon var rädd för att mista barnen.

Utredningen visar även att maken verkar ha haft tillgång till Halas mejl-inlogg och i lägenheten fanns flera övervakningskameror uppmonterade. Hala ska ha känt till deras existens och antytt för systrarna att hon hade svårt att prata fritt då hon var övervakad.

Men maken säger att verkligheten var en annan.

– Vi har aldrig haft konflikter. Hon var lycklig och jag var lycklig. Jag har aldrig någonsin övervakat min älskade fru. Vi har aldrig någonsin diskuterat skilsmässa.

Han menar att även om hustrun var religiös så är han själv inte det, att de levde som en vanlig familj och att åklagarens teori om heder och gamla normer är fel.

Att bevisa att ett hedersbrott har begåtts är ofta svårt just med tanke på att familjer oftast sluter sig och inte vill berätta. Vad gäller den misstänkte makens familj säger de inget annat i förhör än att allt verkade bra mellan paret och att det måste vara en olycka.

– Men i det här fallet berättar åtminstone hennes familj vilket är en styrka, säger Marina Chirakova.

Rättegången avslutas den 25 juni.