”Franska vården står inför våldsam chock”

Snabb ökning igen av antalet nya coronafall

Uppdaterad 2021-03-25 | Publicerad 2021-03-24

Frankrikes sjukvårdsystem kommer att drabbas av en ”våldsam chock utan motstycke” inom tre veckor – om inte smittspridningen saktar ner.

Det säger det franska sjukvårdförbundets ordförande Frederic Valletoux.

– Epidemin tar allt snabbare fart och kurvorna exploderar, säger han.

Varningen kommer efter att Frankrike på måndagen registrerade 15 792 nya coronafall – dubbelt så många som en vecka tidigare. Samtidigt vårdas fler på intensivvårdsavdelningar än på fyra månader: 4 548 patienter i skrivande stund, enligt nyhetsbyrån AFP.

Hårdast drabbad är huvudstadsregionen Île-de-France där smittofallen ökar snabbt. Där överstiger redan intensivvårdsavdelningar sin maxkapacitet med 1 370 covidpatienter. Sjukhusen gör sitt bästa för att öka kapaciteten till 2 200 platser genom att ställa in operationer. Den brittiska varianten utgör majoriteten av de nya fallen.

– Epidemin tar allt snabbare fart och kurvorna exploderar, säger det franska sjukvårdsförbundets ordförande Frederic Valletoux till LCI.

En patient från Paris landar i Biarritz.

Det är ju påsk

Stora delar av Frankrike har varit nedstängt sedan slutet av oktober. Förra veckan infördes nya restriktioner i 16 regioner, inklusive Paris, i ett försök att stoppa smittan. Omkring 21 miljoner människor, eller nära en tredjedel av landets befolkning, omfattas.

Alla butiker som inte anses nödvändiga måste hålla stängt. Människors rörelsefrihet har också begränsats: man får bara röra sig inom en mils radie från sitt hem. Ingen får gå ut efter klockan 19, om man inte har särskilda skäl.

– Vi har gjort några undantag, exempelvis för frisörsalonger, för franska människors moral. Vi gjorde det för att exempelvis florister får in hälften av sin omsättning under våren, sa finansminister Bruno Le Maire i lördags.

Även chokladbutiker undantas.

– Det är ju påsk, sa Le Maire.

Florister har fått särskilda regler under pandemin.

”Borde inte lura oss själva”

Regeringens pandemihantering och de nya restriktionerna har mött viss kritik från framstående epidemiologer i Frankrike. Det råder en viss skepsis om att de är tillräckligt omfattande, när antalet smittade fortsätter öka.

Epidemiologen Renaud Piarroux säger till France24 att han inte oroar sig för att folk rör sig utomhus. Enligt honom är problemet att restriktioner inte införts där de behövs, och pekar ut arbetsplatser och skolor.

– Vi borde inte lura oss själva. Vi kommer inte se en snabb nedgång i fall med dessa åtgärder, säger Piarroux.

Enligt epidemiologen Catherine Hill borde inte regeringen låtit situationen eskalera så här långt.

– De förstår inte pandemin, de har aldrig haft en strategi. De fumlar i mörkret och letar efter strömbrytaren, det är skrämmande, säger Hill till tidningen Libération.

Bristande respekt för restriktioner

Bland befolkningen verkar tålamodet för restriktionerna vara på upphällningen, enligt en ny undersökning som gjorts av tidningen Le Figaro.

Av de som tillfrågades kommer bara drygt hälften, 53 procent, att respektera de nya reglerna. Resten, 47 procent, kommer bara att respektera dem delvis, eller inte alls. I åldersgruppen 18 till 24 år säger 67 procent att de bara kommer följa reglerna delvis eller helt strunta i dem, rapporterar Sveriges Radio.

Massanläggningar ska öppna

För närvarande erbjuds alla invånare över 75 år och personer över 50 med en allvarlig sjukdomsbild vaccin. På tisdagen tillkännagav president Emmanuel Macron en ny ”kraftinsats” för vaccineringen. Bland annat kommer 35 nya vaccinationscenter att öppnas inom kort. Och från lördag kommer alla fransmän över 70 år erbjudas vaccin.

Detta efter kritik om att vaccineringarna går för sakta. Långsam byråkrati, en allmän misstro mot vaccin, och leveransförseningar, framförallt från Astra Zeneca, pekas ut som orsakerna.

President Emmanuel Macron har också sagt att det kommer att bli riktade kampanjer för vissa yrkesgrupper, som lärare, i april eller maj.

Två ministrar på sjukhus

Frankrikes kulturminister Roselyn Bachelot har förts till sjukhus efter att hon testat positivt för covid-19, rapporterar Reuters på onsdagen. Även arbetsmarknadsministern Elizabeth Borne, ligger på sjukhus en vecka efter att ha testat positivt.

Hittills har ungefär 8,8 miljoner vaccindoser injicerats i landet. 9,5 procent av befolkningen har fått sin första dos, enligt statistik från hälsomyndigheten.

Just nu vårdas 26 756 patienter på sjukhus för covid-19 i Frankrike. Drygt 93 000 personer har dött med covid-19 sedan pandemin bröt ut.

PODD Varumärket Astra Zeneca

Aftonbladet Daily med Eva Ossiansson, ekonomie doktor och varumärkesexpert vid Handelshögskolan i Göteborg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen