Två explosioner vid kemikaliefabrik i Houston

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: ADREES LATIF / REUTERS

NYHETER

Två explosioner har inträffat på en kemikaliefabrik i den översvämningsdrabbade staden Houston i Texas.

Kemikalietillverkaren Arkema varnar för fler.

”Hotet om ytterligare explosioner kvarstår”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Anledningen till explosionerna var att översvämningarna i området slog ut strömförsörjningen och därmed även nedkylningssystemet.

Fabriken jobbar med framställning av olika typer av kemiska medel, bland annat så kallade organiska peroxider. Kemikalieföretaget Arkema uppmanar människor att hålla sig borta från platsen eftersom det kan inträffa fler explosioner.

”Vi vill att boende ska vara medvetna om att kemikalier förvaras på flera platser i området, och hotet om ytterligare explosioner kvarstår”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Flygförbud

Människor som bor i närheten av fabriken, som ligger fyra mil nordost om Houston, har tidigare evakuerats.

”Vänligen återvänd inte till området inom evakueringszonen förrän lokala myndigheter tillkännager att det är säkert att göra det”, skriver Arkema vidare i sitt pressmeddelande.

Det råder sedan tidigare även flygförbud över fabriken på grund av explosionsrisken.

Fördes till sjukhus

Den federala katastrofmyndigheten Fema varnade tidigare för att röken från byggnaden är ”otroligt farlig” att andas in, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Enligt Arkema kan den svarta röken vara irriterande för ögon, hud och lungor.

Femton poliser som befunnit sig på platsen fördes till sjukhus, men röken de andats in ska inte ha varit giftig, uppger polismyndigheten i Harris county. Poliserna har nu blivit utskrivna från sjukhuset, rapporterar CNN.

Myndigheter i USA uppger att 39 människor tros ha omkommit direkt eller indirekt till följd av stormen i Texas. Dödssiffran befaras stiga när vattenmassorna drar sig tillbaka.

Publicerad:

LÄS VIDARE