Aftonbladet-journalister nominerade till Röda korset-pris

Av: Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:
Aftonbladets reporter Erik Wiman och fotograf Magnus Wennman på plats utanför Mosul i oktober 2016.
Aftonbladets reporter Erik Wiman och fotograf Magnus Wennman på plats utanför Mosul i oktober 2016.

Förra året gjorde Aftonbladets Erik Wiman och Magnus Wennman flera uppmärksammade reportage från krigets Mosul.

Nu har duon nominerats till Röda korsets journalistpris.

– Det är en lyx att få vara kollega med Erik. Han är inte bara Sveriges bästa penna utan även en väldigt bra vän, säger Magnus Wennman.

Röda korsets journalistpris går till en journalist eller ett team av journalister som lyckats öka förståelsen för de humanitära konsekvenserna av pågående krig och katastrofer, skriver Röda korset på sin webbplats.

Aftonbladets reporter Erik Wiman och fotograf Magnus Wennman blev på tisdagen nominerade till priset.

– Det mesta jag har gjort de senaste fem åren har gått ut på att försöka få folk att förstå vad det är som händer i andra delar av världen, och framför allt i Mellanöstern och det som händer kring konflikten i Syrien. Jag kan inte se att det finns någonting viktigare jag kan göra, säger Magnus Wennman.

Inte förberedda på känslorna

Tillsammans med Erik Wiman gjorde han förra året flera resor till Mosul i norra Irak, en stad som under sommaren 2014 togs över av terrorgruppen IS. Sedan dess har en stor del av befolkningen drivits på flykt och förra året inleddes en offensiv för att återta staden.

– Det har varit väldigt fascinerande att se förändringarna varje gång jag kommit dit. Det kändes som att vi lyckades nå ut med vår journalistik därifrån, vilket inte är helt lätt i det här ständiga bruset, säger Magnus Wennman.

Bland annat rapporterade de från en begravning för fem kurdiska peshmergasoldater.

– Vi följde en familj och en pojke som förlorade sin pappa, som var peshmergasoldat, den dagen. Vi var inte förberedda på vad som skulle hända och på de känslor som även vi skulle känna den dagen. Det var väldigt starkt.

Erik Wiman:

– Jag är hedrad att vara nominerad och nämnd i ett sammanhang tillsammans med så många duktiga kollegor. Jag ser det som en förmån att ha möjlighet att berätta om människor som befinner sig mitt i historieskrivningen och att få göra det ihop med min nära vän och världens bästa fotograf Magnus.

Utsatta platser

Aftonbladets utrikeschef Martin Schori säger att han är stolt över att vara kollega med Erik Wiman och Magnus Wennman.

– Genom att lyfta fram människor och deras historier bidrar Erik och Magnus till att göra vår värld mer begriplig, vilket är en av våra främsta uppgifter. Trots att de ofta befinner sig på utsatta platser lyckas de samtidigt göra det med ett hantverk i absoluta världsklass.

Vinnaren av Röda korsets journalistpris tillkännages den 8 maj.

Publicerad: