Opererade utan etiskt tillstånd – två dog

Uppdaterad 2016-02-09 | Publicerad 2015-01-26

Den världsberömda kirurgen Paolo Macchiarini genomförde tre transplantationer – utan etiskt tillstånd.

Två patienter dog, en får fortfarande intensivvård, rapporterar SVT

– Det är djupt beklagligt att man inte har ansökt om tillstånd, säger Eva Lindeblad, domare och ordförande i Regionala Etikprövningsnämnden i Stockholm.

Hösten 2010 rekryterades kirurgen Paolo Macchiarini till Karolinska institutet för att delta och utveckla arbetet med laboratorieutvecklade organ.

Macchiarini är känd för att ha genomfört flera komplicerade operationer, bland annat där konstgjorda luftrör opererats in på patienter.

Under 2011 och 2012 genomförde han tre sådana operationer på Karolinska sjukhuset i Stockholm tillsammans med en forskargrupp specialiserad på tekniken, rapporterar SVT.

Får intensivvård

I tidningen The Lancet skrev forskarlaget att en av operationerna, på en 36-årig man från Island, varit lyckad.

Men mannen dog fem månader senare. Forskarna hävdar att dödsorsaken ska ha varit frikopplad från ingreppet.

SVT rapporterar att ytterligare en av patienterna, en man från USA, dog fyra månader efter ingreppet, medan en turkisk kvinna fortfarande får intensivvård.

Avvaktar utredningen

Metoden, som innebär att konstgjorda luftstrupar av rör i nanomaterial behandlas med stamceller, beskrivs som både ny och exprimentiell.

I The Lancet hävdar forskargruppen att transplantationen varit godkänd av etikprövningsnämnden. Men när SVT begärde ut de etiska tillstånden från Regionala Etikprövningsnämnden i Stockholm visade det sig att inga ansökningar har lämnats in.

Nämnden har gått igenom diariet från 2008 – men ingen ansökan från Paolo Macchiarini eller någon annan i forskarlaget har hittats.

– Det är djupt beklagligt att man inte har ansökt om tillstånd, säger Eva Lindeblad, domare och ordförande i Regionala Etikprövningsnämnden i Stockholm, till SVT.

Sjukhuset vill inte kommentera uppgifterna.

– Vi vill avvakta utredningen och se vad man kommer fram till, säger Johan Bratt, chefsläkare på Karolinska sjukhuset.

Inte heller Paolo Macchiarini vill kommentera uppgifterna.

Följ ämnen i artikeln