Påsken nalkas – då väljer vi bort burägg

Publicerad 2015-04-03

Hur firas bäst Jesus lidande, död och återuppståndelse?

Med ägg, massor av ägg.

Under påskveckan äter svenskarna drygt 2 000 ton ägg – och väljer i allt större utsträckning bort burhönsägg för ekologiska och frigående.

– Frigående höns har potentialen att vara betydligt gladare än burhöns, säger Jenny Yngvesson, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Vi är redan rätt skapliga på att äta ägg ur ett internationellt perspektiv, men toppen når vi inte överraskande under stundande helg.

På påskafton eskalerar det och under kvällen beräknas det gå åt sex miljoner ägg i timmen, enligt branschorganisationen Svenska ägg.

Ett klart trendbrott i konsumtionen är att vi i allt större utsträckning lämnar ägg från burhöns och söker oss till ekologiska ägg eller ägg från frigående höns.

På två år har andelen sålda ägg från burhöns gått ner från 30 procent till cirka 20, enligt Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare vid Svenska ägg.

Vill slippa burhönsägg

Det är bra, tycker organisationen Djurens rätt, men de vill helst att vi skippar ägg från burhöns helt.

– Burhållning av hönor är en väldigt extrem form av djurhållning och det är få områden inom livsmedelsindustrin där man håller djuren i burar som man gör med hönor, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande i Djurens rätt till Aftonbladet.

Enligt nuvarande lagstiftning behöver producenten bara ge burhönsen en yta stort som ett A4-papper, vilket inte är tillräckligt för att sträcka ut vingarna.

Många dagligvarujättar, däribland Hemköp, Willys, Coop, Lidl och Prisxtra, har plockat bort ägg från burhöns i sina sortiment. Det hoppas Djurens rätt av även Ica ska göra.

– De är ju störst och marknadsledande, så det vore väl klädsamt, säger Camilla Björkbom.

Men det är inte aktuellt i nuläget.

– Det stämmer på så sätt att vi inte har något policybeslut om att Icabutiker inte får sälja ägg från burhöns, men i våra centrallager har vi bara ägg från frigående höns, säger Ola Fernvall, presschef vid Ica.

Det innebär att enskilda butiker själva får bestämma vilka ägg de vill ha i hyllorna, till skillnad från de andra daglivarujättarna.

– Bakgrunden är att djurskyddsexperterna inte är eniga. Det finns de som säger att det är bäst med friågende höns och de som anser att det är bäst med burhöns, säger Ola Fernvall.

Han uppger att Ica avvaktar mer entydig forskning i området.

Däremot märker även Ica att kunderna i allt större utsträckning undviker ägg från burägg.

Eller gör de det?

Vid Svenska ägg är man något tveksamma till vad som egentligen är hönan eller ägget i sammanhanget.

– Vår inställning är att alla typer av ägg har sin plats i butikshyllan. Vi säger inte att det ena ägget är bättre än det andra. Man kan också fråga sig varför försäljningen dalar. Är det för att för att de inte finns i affären? säger verksamhetsledaren Astrid Lovén Persson.

Vill kunna krafsa

Hon menar att djurrättsorganisationer som Djurens rätt har som mål att få svenskar att helt sluta äta ägg och därför utöver påtryckningar mot svenska handlare som i rädsla för att få kritik helt enkelt plockar bort burhöns från sina hyllor.

I vilket fall är en frigående höna troligtvis mycket gladare än en burhöna, enligt Jenny Yngvesson, som forskar kring välfärd hos värphöns vid Sveriges lantbruksuniversitet.

– Hönor är fåglar och har ett biologiskt behov av att flyga upp någonstans när de ska sova, det har varit viktigt under årmiljonerna för deras överlevnad. Burhöns kan inte förlytta sig i höjdled över huvud taget, så rörelsebehovet som alla djur har får de inte utlopp för, säger Jenny Yngvesson.

Inte heller finns möjligheter att picka och krafsa, något som hönor normalt ägnar 80 procent av sin vakna tid åt. Däremot är dödligheten något högre bland frigående höns, samt förekomsten av parasiter, som visserligen inte är farliga för människor.

Jenny Yngvesson tror att det i grunden är blotta tanken på djur i bur som gör att konsumenterna ändrat köpvanor.

– Jag har stor förståelse för att konsumenter väljer ägg från frigående höns. Det etiskt mest korrekta är att försöka lösa de hälsoproblem och risker som finns med höns i stora grupper, inte att stoppa in dem i burar och ta ifrån dem möjligheten att uttrycka sina biologiska beteendemönster.

För henne ger inhandlingen inför påsk inget huvudbry:
– Nej, jag köper aldrig något annat än ekologiska ägg.