Skandalkirurg får sparken

Publicerad 2016-03-23

Paolo Macchiarini.

Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini får sparken från Karolinska institutet (KI), uppger KI i ett pressmeddelande.

Han kommer att sluta med omedelbar verkan.

– Det är omöjligt för KI att fortsättningsvis ha något som helst samarbete med Paolo Macchiarini, säger personaldirektör Mats Engelbrektson i ett pressmeddelande.

Idag har personalansvarsnämnden vid KI beslutat att avskeda Paolo Macchiarini.

— Det är omöjligt för KI att fortsättningsvis ha något som helst samarbete med Paolo Macchiarini. Han har agerat på ett sätt som har fått mycket tragiska konsekvenser för drabbade individer och deras familjer. Hans agerande har skadat förtroendet för KI och för forskningen generellt sett, säger personaldirektör Mats Engelbrektson i pressmeddelandet.

Varslades 23 februari

Hans kontroversiella forskning kring kostgjorda luftstrupar, som kostat flera människor livet, är den främsta orsaken.

Macchiarini kommer att sluta med omedelbar verkan. Tidigare uppgav KI att skandalkirurgen skulle arbeta kvar tills att hans anställningskontrakt gick ut i november, men nu har man alltså ändrat sig.

– Han varslades 23 februari om att KI funderade på att avskeda honom, säger Claes Keisu, pressekreterare på KI.

KI uppger i pressmeddelandet flera skäl, så som att Macchiarinis verksamhet vid ryska Kuban State Medical University i Krasnodar inte stämmer överens med KI:s värdegrunder och har skadat KI:s anseende. Dessutom tycker man att kirurgen inte varit öppen med vilka bisysslor han haft.

Paolo Macchiarini har också fuskat med sitt CV, och har lämnat flera oriktiga uppgifter till KI.

”Adekvat att han fick sparken”

I maj förra året kom den externe utredaren Bengt Gerdin fram till att Paolo Macchiarini hade gjort sig skyldig till forskningsfusk, misstankar som den dåvarande rektorn Anders Hamsten friade Macchiarini ifrån i augusti.

– Det var adekvat att han fick sparken, säger Bengt Gerdin till TT.