Strider i Sydsudan: ”Mängder av döda”

Publicerad 2016-07-09

Förste vice presidenten Riek Machar talar inför journalister strax innan skjutningen utanför presidentpalatset. Vid hans sida stod Sydsudans president Salva Kiir och vice presidenten James Wani.

Strider har utbrutit i Sydsudans huvudstad Juba i samband med firandet av landets femte självständighetsdag.

Antalet döda är okänt men en källa säger till Al-Jazeera att ”mängder av kroppar” förs till sjukhuset.

Vilka fraktioner som strider är också okänt.

Striderna bröt ut utanför regeringsbyggnaden där president Salva Kiir och vicepresidenten och den tidigare rebelledaren Riek Machar möttes med anledning av firandet av Sydsudans självständighetsdag.

Både Kiir och Machar har uppmanat till lugn.

Hindras att undersöka kropparna

Enligt uppgifter till Al-Jazeera förs mängder av kroppar till stadens sjukhus där läkarna hindras att undersöka dem av soldater och därför inte kan uppge några dödssiffror.

Samma källa säger att bårhuset på Juba Teaching Hospital är fullt.

Al-Jazeeras korrespondent John Hendren ser med egna ögon döda soldater ligga på marken utanför regeringsbyggnaden.

Många fruktar ett nytt inbördeskrig och gatorna låg tomma i Juba under lördagen.

–Det går inte att bortförklara attacken vid regeringsbyggnaden. Det här var ett försök att störta regeringen, säger Al-Jazeeras John Hendren.

Bakgrund: Konflikten i Sydsudan

I juli 2011 blev Sydsudan självständigt från Sudan och bildade världens yngsta nation. Men många praktiska frågor kring delningen var olösta och snart utbröt nya strider, främst kring den livsviktiga oljeutvinningen, som båda länderna är beroende av.

Konflikten med grannlandet i norr har sedan 2013 överskuggats av en politisk konflikt i Sydsudan mellan de två största folkgrupperna, dinka och nuer. Sydsudans första president Salva Kiir, som är dinka, anklagade dåvarande vicepresidenten Riek Machar, som är nuer, för att försöka gripa makten genom en kupp, vilket ledde till att den tidigare befrielserörelsen delades i två delar. I december samma år var inbördeskriget ett faktum.

Sommaren 2014 varnade FN för den värsta matbristen i världen i Sysudan och trycket från omvärlden på landets ledare blev allt större. Inför hot om FN-sanktioner skrev de i augusti 2015 under ett fredsavtal. Upprepade gånger har de stridande partierna lovat att lägga ned vapnen och bilda en samlingsregering, men löftena har snabbt brutits och striderna fortsatt.

Det finns flera olika stammar som är indelade i undergrupper och våldet pågår även inom och mellan dessa, vilket gör konflikten än mer komplicerad. Förutom den brutalitet som skapats av direkt våld, har inbördeskriget lett till andra kriser, bland annat hungersnöd.

Uppemot 50 000 människor uppges hittills ha dött i kriget och två miljoner har drivits på flykt till grannländerna, främst Uganda , Etiopien, Kenya och Sudan.

Källor: Omvärlden, Landguiden, NE, Wikipedia.

Följ ämnen i artikeln