Al-Azharskolans rektor: ”Det är eleverna som vill”

Publicerad 2016-08-31

Rektorn på muslimska friskolan Al-Azharskolan slår tillbaka mot kritiken om könsuppdelad idrott.

– Det är inte jag som vill ha det, det är eleverna, säger han till Aftonbladet.

Ett svar Camilla Waltersson Grönvall (M) underkänner:

– Det är de vuxnas ansvar att skapa jämlikhet.

”Välkomna hit till Al-Azharskolan, ni har önskat ett möte så varsågoda” säger skolans rektor Hussein Ibrahim när han och Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall träffas på tisdagseftermiddagen.

På Al-Alszharskolan i Vällingby, västra Stockholm, har tjejer och killar inte idrott tillsammans. Något som väckt enorm kritik från både allianspartierna och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). Nu träffas rektor Hussein Ibrahim och Camilla Waltersson Grönvall (M) för att tala ut.

Waltersson Grönvall: Vad är det genuina skälet till att ni vill separera killar och tjejer?

– Elevinflytandet. Det här är inte något som jag tycker, utan som eleverna tycker. Väljer en tjej att ha sjal och ska springa inomhus på idrotten så blir det kvavt, det var tjejerna som kom med den här idéen för att slippa ta av sig sjalen, säger han.

M ryter till

Rektorn förklarar att eleverna har idrott tillsammans om lektionerna är utomhus och att han endast försökt lyssna på eleverna för att gå dem till mötes. Enligt honom är elevernas inflytande extremt viktigt.

– Men jag anser att vuxenvärlden och skolan bör sätta ner foten och förklara att det inte är så vi gör. Vi delar inte tjejer och killar, säger Camilla Waltersson Grönwall och tillägger att det inte heller går i linje med skollagen.

Hussein Ibrahim håller inte med.

Enligt honom är könsuppdelad idrott förenlig med svensk skollag eftersom Skolinspektionen gett tummen upp för det.

– Idrotten handlar om en procent av vår verksamhet. 99 procent av tiden är eleverna tillsammans, det handlar bara om en kort tid de inte är det, säger han.

Det får Camilla Waltersson Grönvall att ryta till.

– Vi måste ha en skola där killar och tjejer går bredvid varandra, finns bredvid varandra och har lektioner utan att separera. Vi pratar om tio år i skolan, så den korta tiden blir väldigt många timmar sett i ett skolperspektiv.

”De har förutfattade meningar”

Hussein visar med hela handen när han förklarar han tycker kritiken är onödig.

– Det är svårt att se den riktiga bilden när man redan fått förutfattade meningar, säger rektorn.

– Jag välkomnar alla som vill se vår verksamhet. Jag lovar att du som är med på verksamheten en hel vecka, måndag till fredag, skulle inse att det är inte är vad de förväntat sig.

Men enligt Camilla Waltersson Grönvall, som själv varit lärare, bör ingen skola göra skillnad på tjejer och killar överhuvudtaget.

Nu uppmanar hon regeringen att ta ansvar och ”se till att skollagen faktiskt efterlevs”.

– Jag blev förbannad när jag hörde om det här. Könsuppdelad idrott det är något som har varit, men som inte ska finnas i framtiden, säger hon.

Efter en timme är mötet mellan riksdagsledamoten och rektorn över. På frågan om vad rektor Hussein Ibrahim tyckte om träffen svarar han:

– Mötet med Camilla var helt okej.