Hon gör Anders Tegnell – som mat: ”Med ris, nudlar och oliver”

Uppdaterad 2020-04-25 | Publicerad 2020-04-24

Många svenskar ser dagligen bilder och klipp på statsepidemiologen Anders Tegnell.

Men få har nog sett en honom avbildad i mat – fram tills nu.

– Han är perfekt konst på tallriken. Alla pratar ju om Tegnell, säger Ayumi Vibenius.

Det brukar sägas att man inte ska leka med mat, men det håller inte Ayumi Vibenius med om. Med hjälp av nudlar, ris och ägg kan hon trolla fram allt från hundar till människor – exempelvis statsepidemiologen Anders Tegnell.

– Min kollega delade bilden i några Tegnell-grupper på Facebook och den spreds så snabbt, säger Ayumi Vibenius, 50.

Ayumis senaste matkonstverk: statsepidemiologen Anders Tegnell.

Hon har alltid älskat konst, och att skapa. Något Ayumi fick användning för när hennes dotter Koren började i Japanska skolan i Stockholm.

– Hon gick dit på lördagar och då fick hon med sig en matlåda. Men min dotter tyckte inte om att äta, så då ville jag göra maten rolig för hennes skull.

Gjodre konst i mat för dotterns skull

Första matkonsten Aymui gjorde var till dotterns matlåda.

Det började med en liten flicka som bar en ryggsäck. Sedan blev det en hund, räv, panda, pirat och Alfred Nobel.

– Min dotter utmanade mig efter ett tag att göra människor. Först ut var Dr. Phil.

Ayumi tillsammans med dottern Koren, 16.

Ayumi, som kommer från Japan, berättar att det där är vanligt att skapa konst med hjälp av mat.

– Många mammor gör figurer av mat som barnen får i sina bentos, matlådor, säger Ayumi.

– Nu är min dotter stor, men jag fortsätter utmana mig själv ändå.

Ayumi jobbar på Nobel museet, så en avbild av herr Nobel själv har hon givetvis gjort.

”Tegnell ett bra tema”

Ayumis senaste matkonst är nog det som fått störst uppmärksamhet – en tallrik med mat föreställande Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell.

– Jag tyckte det var ett bra och roligt tema. Jag har verkligen försökt göra honom så lik jag kan, säger Ayumi och förklarar vad statsepidemiologen är gjord av:

– Ansiktet är av ris, håret är gjort av vetenudlar, oliver som ögon och rökt skinka som mun.

Ris, oliver och skinka blir en hund.

Vem som står näst på tur att hamna på tallriken är ännu oklart.

– Men om någon har något förslag så visar jag gärna hur jag gör. Det vore så kul att få han en matkonst workshop, säger Ayumi Vibenius.

10 HJÄLTAR SOM HJÄLPER I CORONAKRISEN