Sickan kom tillbaka efter 1,5 år – familjen vill lösa mysteriet

Av: Babs Drougge

Publicerad:
Uppdaterad:

När Sickan varit spårlöst försvunnen i över ett år räknade familjen med att hon var död.

Ett och ett halvt år efter försvinnandet ringde polisen och familjen återförenades med sin hund – med klippta klor, ren päls och gott hull.

Familjen vill nu veta vad Sickan har varit med om sedan 2016.

Det var hösten 2016 som jakthunden Sickan försvann från sin inhägnade gård på tomten i Fjärås i Kungsbacka.

Hela familjen, inklusive ägarens svärbarnbarn Isabelle Schafhauser, letade desperat i veckor, men när efterlysningarna via polis och sociala medier inte gav några ledtrådar räknade familjen med att aldrig mer återse sin hund.

– Dagarna går och vi misstänker då att hon har dött. Det är inte så att man vill tro att någon har stulit henne, säger Isabelle Schafhauser.

Drevern Sickan försvann spårlöst för 1,5 år sedan.
Foto: Casper Sewerin
Drevern Sickan försvann spårlöst för 1,5 år sedan.

Ett oväntat samtal

Samtalet från polisen, ett och ett halvt år senare, togs därför emot med lika delar chock och glädje. Sickan hade hittats ensam utomhus, strykandes kring en skola i Falkenberg, tio mil från sitt hem.

Men det var knappast en utmärglad byracka familjen möttes av när de åkte för att hämta sin förlorade familjemedlem – tvärtom.

– När vi kom ner dit var hon glad och såg välvårdad ut, inte mager, utan har fint hull och klippta klor, pälsen är fin. Hon såg ut som att hon haft en ägare som har tagit hand om henne i alla fall. Hon var självklart väldigt glad att se oss och krävde att blir klappad.

1 av 2 | Foto: Casper Sewerin
Sickan och husse Gerhard Lindén är glada att ses igen efter så lång tid.

Söker svar på mysteriet

Mitt i all glädje över att Sickan kommit hem igen – och mår bra – kan familjen inte låta bli att undra: var har hon varit, vad har hon gjort, och varför försvann hon?

Det fanns ingenting som tydde på att Sickan själv grävt sig ut från den två meter höga hundgården vid försvinnandet.

– Om hundar ändå kunde tala. Vi misstänker att hon har stulits, och antingen sålts eller behållits som jakthund. För hon är så pass välmusklad att hon inte kan ha gått ”bara promenader”, säger Isabelle.

1 av 2 | Foto: Casper Sewerin
Var har hon varit, vad har hon kallats och vad har hon ätit, undrar Isabelle.

Ytterligare en omständighet får familjen att tro att den som tagit hand om Sickan åtminstone vetat om att hon var stulen.

– Om hon blivit upphittad, tänker man ju att de borde ha kollat med polis och veterinär och inte behållit henne själv. Om hon har blivit köpt i god tro av någon annan som tagit henne, då borde ju de ha lämnat en anmälan om att hon är bortsprungen, men ingenting sånt, säger polisen i Falkenberg i alla fall.

Isabelle har gjort ett Facebookinlägg i hopp om att få en förklaring.

– För oss handlar det om att veta var hon har befunnit sig, sedan kommer ju inte vi gå ut och leta efter någon tjuv, utan vi är glada att vi har fått tillbaka henne. Får vi klarat ut fler frågetecken så är det ju en bonus, säger hon.

Sickan, som hunnit bli nio år, lever nu ett stillsamt liv som pensionerad jakthund.

– Hon kommer att få ett lugnt liv här. Jag har väldigt aktiva svärföräldrar som är ute mycket i skog och mark, så hon ser ut att må väl här nu, säger Isabelle Schafhauser.

Publicerad:

LÄS VIDARE