Åkte alla järnvägar i Sverige – på 25 dagar

Av: Christina Smedbakken

Publicerad:
Uppdaterad:

En månad. 25 000 kilometer. 107 olika tåg. Jochen Römling, 39, från Västerås har gjort det otroliga – han har betat av alla Sveriges järnvägar på 25 dagar.

– Jag hade inga planer för semestern, så jag började bara åka, säger han.

1 av 5 | Foto: Privat/Montage
Jochen Römling betade av alla Sveriges järnvägar på 25 dagar.

Jochen Römling, 39, har alltid älskat att åka tåg och har årskort hos SJ. När han en fredag i början av juli gick på semester åkte han inte hem – han satte sig på ett tåg till Malmö. 25 intensiva dagar senare hade han åkt varje järnvägsträcka i hela Sverige.

– Jag hade inga planer för semestern, så jag började bara åka. Efter några dagar kollade jag på kartan och tänkte att jag kanske kunde åka alla sträckor, säger han.

”Ville se Sverige”

Färdvägen gick kors och tvärs över hela landet. Nässjö, Boden, Karlstad, Gävle, Herrljunga, Göteborg och många andra orter betades av – somliga flera gånger. Han tog även några avstickare in i Norge.

– Jag ville se Sverige. Jag är från Tyskland och har bott här i tio år, men har inte hunnit se allt ändå, säger han.

Han planerade resorna så att han kunde sova på tåg eller hemma så ofta som möjligt, och slippa bo på hotell. Hela projektet dokumenterades noga i ett blogginlägg.

– Jag hade kanske kunnat få ned det till 21 dagar och 100 tåg om jag planerat effektivt redan från början, säger han.

25 000 kilometer – 107 olika tåg

Under resans gång hann Jochen åka ungefär 25 000 kilometer med 107 olika tåg. Trots att utmaningen ibland kändes svår övervägde han aldrig att ge upp.

– När man kommit halvvägs in i ett projekt vill man inte lägga ned. Det skulle inte kännas bra efteråt, säger han.

Några sträckor blev snabbt Jochens favoriter, medan andra inte föll honom lika mycket i smaken.

– Sträckan mellan Luleå och Abisko vill jag definitivt åka flera gånger. Även mellan Södertälje och Eskilstuna. Södra delen av Sverige är lite tråkigare. Det är närmare Tyskland och inte så speciellt för mig, säger han.

Flyttade till Västerås – för att få pendla

Han berättar att när han fick jobb i Stockholm för två år sedan flyttade han till Västerås – för att få tillfälle att pendla.

– Att ha två timmar om dagen där jag kan göra vad jag vill är värdefullt för mig. De hobbys jag har, till exempel foto, behöver jag inte vara på ett visst ställe för att utöva. Jag tycker inte det är lika roligt att sitta hemma vid skrivbordet som att vara på tåget, säger han.

Det är inte första gången Jochen ger sig på rekordprojekt inom kollektivtrafiken. Tidigare har han kommit nära att åka alla busslinjer i Göteborg på en bestämd tid. Han har redan en plan inför nästa år.

– Det finns hundratals museijärnvägar i Sverige och jag ska försöka plocka några av dem. Sedan är kanske målet att komma upp i 200 000 åkta kilometer med SJ Prio på ett år. Det kanske inte går men jag ska räkna på det, säger han.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

Publicerad: