Tommy, 57, sa upp sig och sålde allt – för att cykla runt i världen

Uppdaterad 2018-03-27 | Publicerad 2017-12-13

Tommy, 57, sålde allt och satte sig på cykeln utan att vet var han skulle eller hur länge han skulle vara borta.
Nu har han cyklat över världen i fyra månader för att hitta sig själv och meningen med livet.
– Jag har lärt mig på vägen att man inte behöver så mycket. Det är inte pengar på kontot som gör en lycklig, säger han.

Tommy Munther, 57, från Borlänge lämnade allt hemma i trygga Sverige.

Utan någon plan för vart han skulle eller hur länge han skulle vara borta satte han sig på cykeln och begav sig söderut. Nu har han varit borta i fyra månader och har cyklat från Sverige ner till bland annat Österrike, Italien, Spanien och Marocko, som DT var först att skriva om.

För att resan skulle bli möjlig sa han upp sig från jobbet och sålde av det mesta av sina saker.

– Jag har levt ett liv med familj och hus, fina bilar och fint jobb men jakten på pengar och titlar betyder inte så mycket. Jag kom på att jag ville göra något annorlunda.

Fått en ny syn på livet

Det var efter att Tommy skiljde sig från sin fru som han kände att han behövde göra något nytt. Mycket i vardagen var ett liv med en fin yta, men med mindre innehåll av det som verkligen betydde något. Djupt därinne kände han att han ville göra något annorlunda.

Under resan har han hunnit tänka över hur han lever och fått en annan syn på livet.

– Jag har lärt mig på vägen att man inte behöver så mycket. Det är inte pengar på kontot som gör en lycklig, säger han.

Under sina fyra månader på resande fot har han bott på hostels och i tält och fått massor av nya intryck och bekantskaper. Att resa med cykel skiljer sig mycket från de charterresor som Tommy brukade göra.

– För mig är det här ett underbart sätt att resa, blir det en resa igen på det här viset så är det cykeln som är det självklara valet, säger Tommy.

Cyklat 550 mil

Efter 550 mil på cykel ska Tommy åka hem igen och fira jul med familjen och summera alla intryck. Vad som händer sen har han inte bestämt än men han hoppas kunna inspirera andra att följa magkänslan och vara ärlig mot sig själv.

– Många sitter i ekorrhjulet men vågar inte hoppa av, man vet vad man skulle vilja göra men vågar inte göra en livsförändring. Den här resan har förändrat mig som person, säger han.

ANNONS