Frisk från cancer – vill ge andra hopp om livet

Uppdaterad 2017-01-31 | Publicerad 2017-01-17

Calle vill ge personer som gått igenom samma sak – hopp om livet.

Calle Josefsson, 18, är frisk från sin cancer.

Genom Barncancerfondens projekt ”Hopp om livet”, vill han vara ett stöd för barn och ungdomar som går igenom samma sak.

– Det finns så många frågor som kanske behöver besvaras på ett annat sätt än vad en läkare kan göra, säger han.

När Calle Josefsson från Alingsås var 14 år vaknade han upp en sommarmorgon med en svullnad på halsen. Efter en veckas undersökningar fick han beskedet: han hade fått cancersjukdomen lymfom.

– Min enda association till cancer var att man dör av den. Jag hade mått så himla bra så beskedet kom som en blixt från klar himmel. Det var så långt i från min verklighet som det bara går, berättar han.

En behandling med cellgifter startade och det första halvåret var kämpigt.

– Det var som på film. Fysiskt var smärtan jättetuff, men det var nästan värre psykiskt. Man förändrar utseendet, vilket var jättejobbigt i en sådan känslig ålder. Jag gick upp 20 kilo på någon månad och fick bristningar, jag kände inte igen mig själv.

Tumörerna försvann snabbare än vad någon hade trott och förra sommaren slutade Calle med cellgifterna. Samtidigt fick han ett fantastiskt besked.

– Jag var orolig över återfallsrisken och frågade hur stor chansen var att den skulle komma tillbaka, men då svarade hon ”om du inte har fått det nu, då finns det ingen chans att du får tillbaka det. Nu kan du leva ditt liv.”

– Det var en så himla sjuk känsla. Jag hade varit sjuk och nu var jag helt plötsligt en i mängden. En vanlig människa som kunde göra vad jag ville.

”Det är nyttigt för mig också”

I dag bloggar Calle på webbsidan hoppomlivet.nu som är skapad av och för ungdomar med cancer, i samarbete med Barncancerfonden.

– Vi fokuserar på hur man går vidare efter sjukdomen. Drabbas man av cancer behöver man någon att stödja sig mot. Det finns så många frågor som kanske behöver besvaras på ett annat sätt än vad en läkare kan göra, berättar han.

Calle säger att han själv saknade en ung kontaktperson, eller någon att associera till när han var sjuk. Men att han också har varit väldigt rädd för det.

– Jag var rädd för att möta någon som gick igenom samma sak och förlora den personen. Men med det här projektet har jag märkt att det har varit väldigt nyttigt för mig att träffa människor som har gått igenom samma sak.

Nu görs en dokumentärserie i samarbete med filmaren Folke Rydén som Calle ska medverka i, vilket Alingsås tidning var först med att berätta.

– Det viktigaste för mig är att den når ut till rätt människor, de som behöver det allra mest. Man kan bli helt frisk från cancer.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook