Kalle badar i minusgrader – för hemlösa barn

Av: Nicole Gustafsson, Eneida Berisha

Publicerad:
Uppdaterad:

Karl Börjesson har en julkalender utöver det vanliga. Han tar ett vinterdopp varje dag fram till jul – för att bidra till ett mindre ensamt Stockholm för hemlösa barn.

– Jag drar mig aldrig för att göra galna saker, säger Karl.

”Kalle vinterbadar för Stockholms stadsmission” är initiativet som ska göra Stockholm mindre ensamt, vilket Stockholm Direkt tidigare skrivit om.

Han startade initiativet den första december och tanken är att Karl, som kallas Kalle, ska ta ett dopp någonstans i Stockholm varje dag fram till jul.

– Den värsta stunden är ju precis innan man hoppar i men det är bara att ta tjuren vid hornen, säger Kalle till Aftonbladet

Han filmar varje dopp och för varje skänkt slant skickar han ett personligt tack från sina bad.

– Jag har varit vid Brunnsviken två gånger, Danvikstull, lilla Essingen, Flatenbadet, Hornsbergstrand och Liljeholmen, berättar han.

1 av 4 | Foto: Jimmy Hansen

En bättre jul för barnen

Han hade länge funderat på att vinterbada men något vinterdopp blev aldrig av. Men han drar sig inte för att anta en utmaning och tog tjuren vid hornen.

– Men det hade inte varit en utmaning om jag bara tagit ett enda vinterdopp, så jag tänkte jag kan ju göra det som en kalender, säger han till Aftonbladet.

En vän till Kalle föreslog att han borde samla ihop pengarna till en organisation.

Enligt Stockholms stads kartläggning saknar 718 barn ett stadigvarande boende och Kalle vill att hans insamling ska gå till deras arbete för en mänskligare stad och en lite bättre jul för barnen.

”Det är otroligt fint”

Hans initiativ har engagerat. På knappt åtta dagar har han samlat in runt 18 000 kronor.

Kalle tycker att alla kan dra sitt strå till stacken för en bättre värld – han gör det genom att hoppa in i iskallt vatten.

– Det ger mig en otrolig puls att jag kan utmana mig själv – samtidigt som jag kan rikta uppmärksamhet mot en fråga. Alla kan göra något, om det så är att skänka pengar eller att uppmärksamma en fråga.

Nu är hans ”julkalender” bokad ända fram till jul med folk som hänger på hans initiativ och vill följa med och bada.

– Jag måste nypa mig i armen för att fatta vilken uppslutning det blivit. Det är så otroligt fint.

Här kan du följa Kalles julkalender.

Publicerad:

LÄS VIDARE