Hänger upp jackor på träd – för hemlösa: ”Människor berörs”

Av: Eneida Berisha

Publicerad:
Uppdaterad:

Snart är vintern här och årets jultrend verkar vara att hänga upp jackor och ytterkläder i träd och på stolpar.

– Nu börjar det bli kallt och människor blir väldigt illa berörda över att det finns de som saknar tak över huvudet, säger Pernilla Jonsson, Skånes Stadsmission.

Vintern är snart här och det kan innebära en besvärlig tid för de som saknar ett hem och tillräckligt varma kläder. Lyckligtvis finns det de som vill dela med sig av sin värme.

Precis det här fick Tina Ersson se prov på under sin promenad förra veckan. När hon var ute med hunden såg hon plötsligt en påse som såg intressant ut, vilket SVT skrivit om.

– Den hade en lapp på sig så jag blev lite nyfiken, berättar Tina för Aftonbladet.

”Fryser du? Ta den här påsen med jacka, tröja, sockor och underställ”.
Foto: Privat.
”Fryser du? Ta den här påsen med jacka, tröja, sockor och underställ”.

Påsen hängde på en stolpe och innehöll kläder. På lappen som är fäst på den stod det ”Fryser du? Ta den här påsen med jacka, tröja, sockor och underställ”.

– Man blir varm i hjärtat av att det finns folk som orkar bry sig och tänker lite extra på andra, säger hon.

Tina har själv gjort en liknande sak fast med pantflaskor. Det har funnits uppsamlingsplatser för människor som vill lämna in flaskor och burkar istället för att panta dem själva.

– Just det här tycker jag var en fantastisk gest av en väldigt fin människa.

Ta en jacka du behöver – ge en jacka du har över

Fenomenet är inte helt nytt. Personen som hängde upp påsen kan ha inspirerats av den bulgariska Facebook-sidan Hidden Cash Sofia. Där har bilder av ytterkläder som hänger på offentliga platser i tillsammans med fina hälsningar delats sedan år 2015.

I Sverige finns det dock initiativ som gör just detta. Sedan förra året anordnar Skåne stadsmission insatsen ”Wall of kindness” där privatpersoner kan hänga upp jackor de inte längre behöver, vill ha eller vill ge bort.

– Varje vinter har vi tusentals människor som fryser. Det här väldigt enkelt, man kan ta en jacka om man behöver, eller ge en jacka man har över, säger Pernilla Jonsson kommunikations- och insamlingschef.

Foto: Skåne Stadsmission.

Pernilla Johansson berättar att insatsen är ett medborgarinitiativ. Det startades av en privatperson som kontaktade Malmö stad som i sin tur slog ihop sig för ett samarbete med Skåne Stadsmission.

– Det är ett kretslopp. Någon kommer och lämnar en jacka den inte vill ha, sen kommer någon som hämtar den jackan.

”Människor blir berörda”

Efter förra årets Wall of kindness vill fler personer hjälpa till. I år kommer väggen att finnas även i Lund och Kristianstad.

– Man ser de här initiativen från helt vanliga människor. Nu börjar det bli kallt och människor blir väldigt berörda över att det finns de som saknar tak över huvudet eller inte har råd att köpa sig en jacka, säger hon.

Följ Goda nyheter på Facebook

Publicerad:

LÄS VIDARE