Förslaget: Gratis Interrailkort till alla 18-åringar

Uppdaterad 2016-10-03 | Publicerad 2016-10-01

Tonåringar ska kunna resa fritt genom Europa, enligt förslaget.

EU-parlamentet ska nu diskutera ett förslag om att ge alla 18-åringar i EU ett gratis Interrailkort.

Går förslaget igenom kommer tonåringar kunna resa fritt mellan flera stora städer i Europa.

Orsaken: man vill ge dem en ”känsla av tillhörighet”.

I nästa veckan ska EU-parlamentet diskutera ett förslag om att ge alla 18-åringar i EU ett gratis Interrailkort på sin 18-årsdag, skriver The Independent.

Orsaken är att man vill ge unga européer en ”känsla av tillhörighet” genom att låta dem fritt resa genom Europa.

Förslaget har utarbetats av den tyska ledamoten Manfred Weber som är gruppledare i Europeiska folkpartiets grupp (EPP) i Europaparlamentet.

”Ett sådant program skulle ge alla ungdomar, oavsett deras sociala- och utbildningsbakgrund, en möjlighet att upptäcka Europas mångfald och dessutom främja tågluffande vilket minskar utsläppet av koldioxid”, står det i förslaget.

Vissa länder erbjuder gratis buss

Kortet skulle innebära att alla EU-medborgare eller lagligt bosatta personer skulle få möjligheten att resa längs järnvägarna mellan de flesta större städer över hela kontinenten – helt gratis. Ett kort som egentligen kostar ungefär 5 000 kronor.

Det går inte att resa till Estland, Lettland, Litauen, Cypern och Malta med kortet, men länderna ska enligt förslaget istället att erbjuda andra transportmedel såsom buss eller färja utan kostnad.

Så mycket kostar det

Förutom Tyskland är också Italien positiva till förslaget. Italiens premiärminister, Matteo Renzi, har sagt att initiativet är ”en mycket bra idé”, rapporterar The Washington Post.

Men långt ifrån alla är positiva. Enligt nyhetstjänsten Tagesschau skulle kostnaden bli ungefär 1,5 miljarder euro per år, om man antar att mellan 50 och 70 procent av alla 18-åringar använder möjligheten. Det är en dyr nota tycker kritiska ledamöter som anser att EU bör satsa på den höga arbetslösheten istället.

Ett annat argument mot förslaget är att det endast gynnar tonåringar i rikare EU-länder medan unga i länder som Grekland, Spanien och Portugal, där stora delar av ungdomarna är arbetslösa, inte har råd att resa runt i Europa.

Följ ämnen i artikeln