Coronapandemin

Försvaret stöttar med ambulanser

Av: 

Claes Olsson

Ambulansernas utseende sticker ut.
Ambulansernas utseende sticker ut.

GODA NYHETER

I Norrbotten sätts tre av Försvarsmaktens ambulanser in för att stötta vården under coronakrisen. Målet är att avlasta de civila ambulanserna.

– Vi bidrar med två förare per ambulans, för att kunna varva på dessa och öka vår uthållighet, säger troppchefen Amanda Arvidsson i ett pressmeddelande.

Norrbottens flygflottilj F 21 och Norrbottens regemente I 19 ökar sitt stöd till sjukvården. Tre bemannade ambulanser med tillhörande förare ska stå till förfogande dygnet runt.

De militära ambulanserna ser annorlunda ut än de som sjukvården använder sig av, men de har nästan helt samma utrustning.

– Vi har exempelvis övervakningsmonitor, ventilator och syrgas. Allt för att kunna ta hand om lugnare till mer akuta fall, säger föraren och sjukvårdaren Martin Ekstam, F 21, i ett pressmeddelande.

Amanda Arvidsson, troppchef.

Ska trafikera Norrbotten

Ambulanserna kommer till en början att stötta vården i glest befolkade områden i Norrbotten.

– Det kommer dessutom att vara en civil sjuksköterska i ambulansen. Föraren som inte kör kommer att kunna bistå sjuksköterskan om så önskas, säger troppchefen Amanda Arvidsson, F 21.


10 HJÄLTAR SOM HJÄLPER I CORONAKRISEN

PODD Så ska Tyskland öppna samhället i coronakrisen

Tyskland är ett av de länderna som har låga siffror när det gäller antalet döda i covid-19. Nu har man efter några veckors lockdown börjat öppna upp samhället igen. Vad händer när man öppnar upp och finns det en oro för en andra våg? Det handlar det här avsnittet av Aftonbladet Daily om.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Försvaret ska transportera coronapatienter

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Vård & omsorg

Norrbotten

Sjukvård

Coronaviruset

Försvarsmakten