Här räddas hunden ur det iskalla vattnet

Uppdaterad 2018-03-27 | Publicerad 2018-03-14

Hunden blev för ivrig i sin jakt på svanarna och trillade i vattnet.

Efter bara fem minuter var både brandkår, polis och ambulans på plats.

– Som hundälskare blir man varm i hjärtat, säger ögonvittnet Henrik Dahlgren.

Tidigt på morgonkvisten kikade Henrik Dahlgren ut genom frukostfönstret på Kungsholmen i Stockholm och fick syn på ett stort pådrag med blåljus på bron som leder till Lilla Essingen.

– Det kom två stora brandbilar och ambulans och polis och massvis med folk som tittade ner från bron. Det stod brandmän uppe på bron och nere vid vattnet. Det var höga röster och folk som skrek, säger Henrik Dahlgren.

Jagade svanar

Det visade sig att en liten hund, troligtvis av rasen lhasa apso, hade blivit alltför ivrig i sin jakt efter svanarna på stranden och halkat ner i det iskalla vattnet.

När hunden började flyta i väg på ett isflak tvekade en hjältemodig kvinna inte en sekund. Hon kastade sig efter hunden, ner i vattnet.

Efter bara några minuter var räddningstjänst på plats.

– De ryckte ut och tog det där på fullaste allvar. Som hundälskare blir man ju varm i hjärtat. Tur att brandkåren kom fort och att de var i närheten, säger Henrik Dahlgren.

En stund senare fick han bevittna hur en av brandmännen kom gåendes med den lilla hunden i famnen. Bredvid honom kvinnan, med en filt om sig. Då plockade Henrik upp kameran.

– Det ser väldigt gulligt ut. Det var nog ganska dramatiskt där ett tag, säger Henrik Dahlgren.

Larmades om människa

Enligt räddningstjänsten ska såväl hunden som kvinnan må bra.

Att de var där så pass snabbt tycks dock inte bero på att brandkåren bemannas av idel hundälskare.

– Vi larmades om att en person låg i vattnet, så vi larmade dykarna på Kungsholmen utifall att något olyckligtvis skulle hända med personen i vattnet. Hunden fick vi reda på i ett lite senare läge, säger Magnus Bengtsson, ledningsbefäl på Storstockholms Räddningscentral.

Det verkar som att kvinnan, som eventuellt också är matte, i slutändan var den som lyckades rädda hunden.

– Både kvinna och hund kom upp och stod på strandkanten när räddningstjänsten kom, säger Magnus Bengtsson på räddningscentralen.

Är det vanligt att ni får rädda hundar?

– Nej. Det förkommer, absolut, men det är inte vanligt, nej.