Malin blev påkörd av smitare – skrev bok mot alla odds

Uppdaterad 2018-10-25 | Publicerad 2018-06-16

Malin blev påkörd av en smitare och låg en månad i koma.

Läkarna trodde inte hon skulle klara av studierna på Konstfack på grund av hjärnskadan.

– I morgon tar jag examen och jag är så jävla glad, säger hon.

Det känns i luften att examen är nära på Konstfack vid Telefonplan, strax söder om Stockholm. Många, trots den gassande solen svartklädda elever, sitter utomhus och dricker kaffe vid entrén.

En av dem är 33-åriga Malin Blom. Hon ska precis avsluta mastersprogrammet i Visuell kommunikation.

– Jag har skrivit, redigerat och formgivit en bok för att stötta anhöriga till personer med förvärvad hjärnskada, säger hon, tystnar och fortsätter:

– Där jag använder mig själv som fallstudie.

Hon sitter och binder böckerna, som är hennes examensprojekt för hand. Tatueringen, som föreställer en person som åker skateboard, på hennes lår skvallrar om vem hon var för tre år sedan.

Hon berättar att efter olyckan, som hade kunnat kosta henne livet, trodde varken läkarna eller hennes familj att hon skulle klara av studier på en så hög nivå.

– Jag är så glad för den här boken, säger Malin.

Aftonbladet träffade Malin Blom strax efter olyckan.

Malin hamnade i koma

Den svarta bilen träffade Malin i hög fart.

Det var den 13 juni för tre år sedan. Hon cyklade och var på väg till en 30-årsfest på Södermalm. På grund av en löptävling var trafiken omdirigerad.

– Cykelbanan var avstängd och cyklisterna var hänvisade i bussfilen, säger Malin Blom.

Vid ett trafikljus kom den svarta bilen. När ljuset slog om till rött i hans fil kastade han sig över i bussfilen, där det fortfarande var grönt.

Kollisionen var ett faktum och Malin fördes i ambulans till sjukhus. Hennes skador var allvarliga.

– Jag hade en ryggsäck där jag hade fäst skateboarden. Troligtvis fungerade brädan som ett ryggskydd och gjorde så att jag inte blev förlamad, säger hon.

Malin hamnade i koma och hölls vid liv av en respirator. I en månad var hon medvetslös.

Men en dag vaknade hon och väste fram ett ”Hej”.

Ändrat fokus i livet

Före olyckan kretsade mycket i Malins liv kring att åka skateboard. Hon hade bara åkt i tre år, men hann ändå bli sponsrad av ett svenskt skateboardmärke.

– Jag blev bra på att åka ganska snabbt.

Efter olyckan blev skateboarden en drivkraft i rehabiliteringen. Malin satte upp ett tydligt mål: Hon ville bli lika bra som förut.

Redan under hösten 2015 stod hon på brädan igen. Men då hade hon en sele på sig, och satt fast i taket.

– Det var väl kul men inte samma sak, säger Malin.

Malin åker skateboard i sjukhuset korridorer, på ordination av sjukgymnasterna.

Men det målet har hon släppt nu.

Malin berättar att hon hade dålig sjukdomsinsikt och inte tänkte realistiskt tidigare. I dagsläget kan hon droppa i ramp, men har accepterat att hon inte kommer bli lika bra som förut, på grund av hjärnskadan. Hennes skada kallas ataxi. Det är ett neurologiskt tillstånd som skickar signaler långsammare till ena kroppshalvan, vilket försämrar balans och koordination.

– Det känns sorgligt att tänka på. Jag har väldigt höga krav på mig själv, säger hon.

Hon försöker ändå hålla skateboarden vid liv och har inte gett upp än. På vintrarna lär hon kvinnor, ickebinära och transpersoner att åka bräda i en lokal i Solna.

– Jag kommer fortfarande ihåg teorin nu bakom skateboarding, hur man flyttar vikten för att göra olika trick, säger Malin.

Föraren smet

Personen i den svarta bilen som körde på Malin i bussfilen smet från platsen. Men polisen fick ändå tag i honom. Den 3 september år 2015 mötte hon honom i sal 26 i Stockholms tingrätt.

Han dömdes, mot sitt nekande, till 100 dagsböter på sammanlagt 24 000 kronor. Men böterna skulle anses helt betalda eftersom han suttit häktad ett par månader. Han behövde alltså inte betala en enda krona av sina böter.

– Han behövde heller inte betala något skadestånd till mig, säger Malin Blom.

Lider av hjärntrötthet

I morgon är det avslutningsfest för klassen på Konstfack. Malin har trivts bra på utbildningen och fått nya vänner. Hon ska gå på festen, men ser inte särskilt mycket fram emot den.

– Min hjärnskada gör att jag har svårt för stimmiga miljöer och höga ljud, säger hon.

Boken, som hon har jobbat med dygnet runt i lite mer än ett år, heter ”Vägen till 2.0 - att hantera en allvarlig hjärnskada”. Malin beskriver den som ”boken hennes anhöriga velat läsa för tre år sedan”. Den kan läsas som en skönlitterär bok, men också som en handbok med konkreta tips.

– Att skriva boken har varit ett sätt för mig att kontroll över berättelsen, säger Malin.

Hon hoppas få kontakt med ett förlag som vill ge ut ”Vägen till 2.0”.

– I nuläget har jag bundit 160 böcker för hand. Det tar 20 minuter att binda en bok och jag ska göra 500 stycken, säger hon.

Efter intervjun har Malin examinerats och har nu en MFA i Visuell kommunikation. Hennes arbete med boken uppmärksammades med ett stipendium från institutionen och ett hedersomnämnande från studentkåren.

Följ Goda nyheter på Facebook