Studien: Harry Potter-fans bättre människor

Av: Miriam Bratt

Publicerad:
Uppdaterad:

Harry Potter-fans är minde fördomsfulla än andra – det har några forskare kommit fram till i en studie, något som även Elle har skrivit om.

1 av 2 | Foto: Jaap Buitendijk / AP SCANPIX SWEDEN
Studien visar att Harry Potter-fans har en extra bra inställning gentemot stigmatiserade grupper.

Har du alltid misstänkt att Harry Potter-fans är särskilt fördomsfria människor? Då har du stöd i en studie som publicerats i tidningen Journal of Applied Social Psychology 2014.

Forskarna som ligger bakom studien har undersökt om läsning av de populära böckerna förbättrar attityden mot stigmatiserade grupper, till exempel flyktingar och hbtq-personer.

Efter att ha tittat närmre på frågeställningen blev forskarnas tes styrkt. Åtminstone de läsare som identifierar sig med bokens huvudperson och hjälte har en positivare inställning gentemot stigmatiserade grupper och är mindre fördomsfulla. Samma mönster kunde dock forskarna inte tyda hos de som identifierar sig med böckernas skurk Voldemort och de så kallade Dödsätarna.

Harry Potter-fans kritiska mot Trump

En studie som gjort på University of Pennsylvania 2016 visar också att trollkarlens fans tycks vara mer negativt inställda till Donald Trump. Forskarna bakom den studien kunde visa att för varje Harry Potter-bok deltagarna hade läst så ökade den negativa inställningen till den amerikanske presidenten.

J.K Rowling mot nazim

Författaren J.K Rowlings är också känd för att diskutera nazism och främlingsfientlighet. Förra året stod hon även upp för svenska Tess Asplund, 42, stod upp mot nazisterna under demonstrationen i Borlänge den första maj.

Följ Goda nyheter på Facebook för fler liknande artiklar

Publicerad: