”Minimera risken för olyckor – lämna aldrig hund och barn ensamma”

Publicerad 2022-05-11

Många tycker att barn och hundar hör ihop.

Och visst är det härligt att se dem leka och ha roligt tillsammans.

– Men det är viktigt att komma ihåg att man aldrig ska lämna barn och hund ensamma, säger Anna Beijer som är hundpedagog vid Hunden i centrum.

Anna Beijer, som själv är mamma och hundägare, tycker att kombinationen barn och hundar är toppen. Men det betyder inte att det är helt problemfritt.

– Jag tycker det är viktigt att minimera risken för olyckor där barn kan bli bitna. Vi måste verkligen tänka att barnet har sitt perspektiv och hunden har sitt. Vi som är vuxna måste lära våra barn att förstå hur de ska bete sig kring hundar och hjälpa hundarna med.

Anna förklarar att det inte är helt ovanligt att hundar kan vara rädda för barn.

– Barn är väldigt direkta. Det ligger ett jättestort ansvar på oss vuxna här.

Härligt att leka – men ibland kan olyckan vara framme.

Vill inte skapa hundrädsla

Annas son är nästan vuxen nu, men när han var yngre och hade små kompisar som sprang där hemma fick hon ha full koll på både barn och hundar. Det gäller såklart också i dag när hon och familjens rottweiler Kayden är utanför hemmet.

– Jag vill inte att några barn ska bli hundrädda. Det får aldrig hända! När jag är ute med min hund så måste jag se till att det inte händer något.

Anna understryker att det är viktigt att se saken även ur hundens perspektiv, att försöka förstå varför den reagerar som den gör.

– När hunden morrar visar den att den vill bli lämnad ifred. Det är hundens sätt att prata och berätta att något är fel. Lyssna alltid på hunden när den morrar och ge den space. Det är bra att den morrar, det ger er tid att agera så hunden blir bekväm igen. Stopp min kropp gäller lika mycket för hunden som för barnet!

Hundpedagog Anna Beijer vill minimera risken för olyckor där barn blir bitna.  ”Vi måste verkligen tänka att barnet har sitt perspektiv och hunden har sitt”, säger hon. Karin Lundberg tipsar om att man alltid ska fråga innan man hälsar på en främmande hund.

Spring inte förbi

Karin Lundberg som är Annas kollega och hundpedagog vid Hunden i Centrum, tipsar om att man som småbarnsförälder eller exempelvis förskolepedagog kan tänka på några saker att lära barnen.

– Om man är ute med sitt barn och möter en hund, så gå gärna lite åt sidan när hunden ska passera. Säg till barnen att man aldrig springer förbi en främmande hund. Vill man hälsa på hunden så frågar man först. Det handlar om en ömsesidig respekt och kommunikation!

Olyckor kan även hända i hemmet, även med den barnvänligaste av hundar. Ofta handlar dessa situationer om att man låtit hund och barn vara ensamma och att barnen inte lyssnat på hundens signaler, uppger Anna.

– Kanske vill hunden sova och barnen har trängt sig på, bara i syfte att gosa men hunden vill ändå vara ifred. Kanske har hunden gjort allt rätt och varnat med morr men barnet har inte förstått. Det är sådana situationer som är farliga. Där är föräldraansvaret superviktigt.

6 tips för föräldrar och barn

  1. Spring aldrig förbi eller mot hundar. Det kan trigga hunden.
  2. Undvik att skrika och vara alltför högljudda, ni kan skrämma hunden.
  3. Vill du och ditt barn hälsa? Fråga först så det är okej.
  4. Låt hunden få vara ifred när den vilar.
  5. Lär dig förstå hundens signaler.
  6. Lämna aldrig barn och hundar ensamma.