Regeln som många hundägare struntar i

Uppdaterad 2022-05-30 | Publicerad 2022-05-25

Att ha hund är inte bara härligt och mysigt.

Som hundägare har du också skyldigheter – både mot din hund och mot din omgivning.

De här skyldigheterna regleras i lagar och föreskrifter. Men det är inte alltid de följs.

Du får hem din efterlängtade lilla fluffiga pälsboll. Och det är ju hur gosigt och mysigt som helst. Men det finns saker som man som hundägare måste ha koll på. Exempelvis är det hundförbud på lekplatser och på många badplatser. Och det råder koppeltvång i många områden.

– Det är tyvärr jättevanligt att man struntar i det, konstaterar hundpedagogen Linda Atmer på Hunden i Centrum.

Det kan handla om okunnighet, att man som hundägare inte alltid känner till reglerna vad gäller koppeltvång. Sedan finns det olika tolkningar.

– En del tror att koppeltvång innebär att om man har tillräckligt bra inkallning på sin hund behöver man inte följa koppeltvånget. Men i praktiken behöver du ha en hund som går vid din sida och avviker max en meter från dig och det är ytterst få hundar som gör det.

Om du vill släppa lös din hund för lek och motion – tänk på att göra det på rätt ställe och visa hänsyn mot omgivningen. På många ställen råder hundförbud eller koppeltvång.

Måste få bete sig som hundar

Som hundägare är du också att skyldig att registrera och chippa din hund, vilket görs hos Jordbruksverket.

– Sedan har du också skyldigheter mot din hund. Man är skyldig att ta väl hand om den, hunden ska må bra! Basbehov är vatten, näringsrik mat, trygghet, fräsch luft. Det står i lagen. Men det står också att hunden ska få möjlighet att utföra sina beteendebehov.

Vad betyder det?

– Det handlar om att hundar behöver få bete sig som hundar. Att de inte bara kan hållas inomhus, eller i en bur. De har vissa saker de behöver göra. Har man en hund i hundgård måste man ta ut den minst en gång per dag. Den ska också tillgång till en upphöjd liggplats i sin hundgård.

Om hunden är sjuk måste man ta den till veterinär.

– Man har skyldighet att ta hand om sin hund. Hunden måste också rastas ofta. Den får inte vara ensam hur länge som helst i streck. Och det måste också anpassas efter hundens behov. En valp har större behov av socialt umgänge.

En fråga som brukar väcka debatt är hundbajset.

– Man plockar upp efter sin hund, alltid, säger Linda Atmer.

De flesta, men inte alla, plockar upp efter sin hund. Här gäller renhållningslagen och kommunens egna, lokala regler. För allas trevnad – plocka upp bajset.