Kissie: ”Jag vill inte låta näthatarna vinna”

Uppdaterad 2016-08-18 | Publicerad 2016-06-07

"Borgarhora", "Du är för smal", "Hoppas du blir gruppvåldtagen"...

Bloggarna Kissie, 25, och Caroline Roxy, 26, vet på riktigt hur det känns när de elaka kommentarerna borrar sig in i kroppen. Nu drar de i gång en ny kampanj för att stoppa näthatet. 

– Vi behöver vända trenden så att det blir coolt att stå upp för andra, säger Kissie.

Kissie och Caroline Roxy vill göra det coolt att stå upp för andra.

Varje steg de tar följs av hundratusentals tjejer och killar över hela landet, varje semesterresa planeras efter var man kan ta bästa bilderna som ger flest likes. För bloggarna och Instagramstjärnorna "Kissie" Alexandra Nilsson och Caroline Roxy är läsarnas kommentarer viktiga. Dagligen får de massor av kärlek och positivt feedback, men trots det så borrar sig de vassa kommentarerna ändå in på djupet.

Nu går de ihop och lanserar sajten skapaskillnad.nu för att stoppa näthatarna.

– Sådana här projekt startas ofta av människor som egentligen inte har någon större koll på ämnet – vuxna som aldrig har blivit bemötta med näthat. Det är en jättefin idé, men samtidigt så vet de inte hur det känns. Men det har vi verkligen erfarenhet av. Jag tror att vi kan hjälpa unga tjejer om de inser att vi också blir ledsna – fast vi framställs som superbloggare med ett superglammigt liv, säger Kissie.

Hällde grisblod i trappen

Kissie började blogga när hon vara bara 16 år, och en gång gick hatet så pass långt att hon tvingades göra en polisanmälan.

– Det var några som kom hem till mig och målade grafitti på min dörr och skrev ”borgarhora”. De hällde ut grisblod i hela trappuppgången. Jag polisanmälde, men det hände ingenting. Två veckor senare kom de tillbaka. I ett skosnöre hängde de upp en Barbie som de dränkt i ketchup, och de skrev att de skulle döda mig, berättar hon.

– Jag har inte varit med om något sådant, men jag mår riktigt dåligt när de gör angrepp på mina vänner. När det handlar om mig kan jag fortfarande bestämma hur jag ska reagera, säger Caroline Roxy.

Har det någon gång varit så pass illa att ni funderat på att sluta blogga?

– Jag har alltid tänkt att om jag bestämmer mig för att fortsätta blogga så vinner inte de. Men jag har förlorat många vänner och bråkat med min familj på grund av det här, och just under de perioderna känner jag att det kanske är egoistiskt av mig att fortsätta blogga. Men samtidigt vill jag inte låta näthatarna vinna, säger Kissie.

Mobbaren söker uppmärksamhet

Hur hanterar ni de värsta kommentarerna?

– Jag har vissa dagar när jag blir crazy. Jag måste typ låsa in mig själv och göra det som krävs; skrika, gråta eller bara stänga ner datorn och ta bort telefonen, säger Kissie.

… och hur känns de positiva kommentarerna ni får?

– Det är underbart, man vill ju bara krama alla! säger Caroline Roxy.

– Det är dem man får fokusera på i slutet av dagen. Det är sjukt hur vi människor funkar – om vi får en negativ kommentar och tio positiva så fokuserar vi ändå på den negatitva. Så det gäller att prioritera om och fokusera rätt, säger Kissie.

Hur ska vi stoppa nättrollen?

– Med kärlek! säger Caroline Roxy. Det är som när man ser tillbaka på mobbning i skolan. Att mobba är ett sätt att försöka få uppmärksamhet och få en tillhörighet. Så det är nog bättre att vara snäll mot alla, det kommer du längst med. Jag hoppas att hatarna kan vakna upp och känna hur ovärt det är att hata, att det är bättre att lägga energin på sig själv, sitt eget liv och det man vill göra.

– Vi behöver vända trenden så att det blir coolt att stå upp för andra. Jag har märkt på Instagram att om det kommer en negativ kommentar så är det väldigt många som hjälper till att skriva och ifrågasätta "vad håller du på med?". Så till slut raderar näthatarna sina negativa inlägg. Det är jättehärligt att det är coolt att vara snäll, det är fett coolt! säger Kissie.

Följ oss på Facebook!