Busch Thor vädjade till stödröstarna: Utan oss blir det ingen Alliansregering

VISBY. Det vilade ett drag av desperation över Ebba Busch Thors Almedalstal.

Hon drog fram alla säkra kort. Från Alf Svensson till kortare vårdköer.

Men det kan behövas om KD ska överleva som riksdagsparti.

I SCB:s stora väljarbarometer som görs två gånger om året har Kristdemokraterna legat under 4-procentsspärren ända sedan förra valet.

I flera andra opinionsundersökningar är läget lika dystert. Stödet för KD ligger på eller under fyra procent.

Därför var det inte så konstigt att Ebba Busch Thor plockade fram det bästa Kristdemokraterna har i sitt Almedalsdal.

Den förrförre partiledaren, nestorn Alf Svensson, introducerade Busch Thor för publiken. Han ledde KD under partiets mest framgångsrika val. 1998 röstade knappt 12 procent på Kristdemokraterna, i det senaste 4,6.

Ett genidrag. Ingen får så många KD-hjärtan att banka som han.

Ebba Busch Thor fortsatte på den inslagna vägen under talet. Hon gjorde klart att utan KD kommer Alliansen inte kunna bilda regering. Det är en självklarhet men den brukar inte sägas högt av omsorg om allianssamarbetet.

För de nödvändiga stödrösterna kommer inte att komma från politikens vänstra planhalva. De kommer att komma från någon som egentligen tänkt rösta på M, L eller C.

Hon meddelade också att även en alliansregering skulle tappa fotfästet i sjukvårdspolitiken utan Kristdemokraterna.

Det kan vara sant men det intressanta här är att Busch Thor ännu en gång struntar i att ta hänsyn till allianskamraterna utan sätter sitt eget partis bästa först. Det kan bli sura reaktioner på det också från kollegerna.

Hon fortsatte med att räkna upp några av partiets mest framgångsrika företrädare. Förra tv-ankaret Lars Adaktusson, nu ledamot av EU-parlamentet, kommunalråden Sara Skyttedal i Linköping och David Lega, den gamla OS-stjärnan, i Göteborg.

Självklart är det så man måste göra när man ligger under. Allt som är bra måste ut ur garderoben, putsas och visas upp.

Borta var också KD-främmande förslag som JAS-plan till Syrien och uppsamlingsläger för flyktingar. Hon höll sig till frågor där Kristdemokraterna både har hög trovärdighet och som de dessutom prioriterar högst i valet, sjukvården, äldreomsorgen och polisen.

Sjukvården ska förstatligas och specialiseras. Ett journalsystem som är likadant i hela landet ska införas och vårdköerna kortas. Bland annat.

Om åtta år skulle det behövas 32 000 nya platser på äldreboenden. Men det finns bara planer på att bygga en tredjedel så många. Kristdemokraterna vill bygga mer och dessutom se till att det är trevligt att bo där.

Poliserna ska blir fler och ha bättre betalt.

Ebba Busch Thor gjorde också en poäng av att Kristdemokraterna gjort det till en egen gren att säga nej till kommunala skrytbyggen för att pengarna behövs bättre på andra håll. Exempelvis ett hotell i Göteborg, ett lyxigt äventyrsbad i Linköping och en arena i Jönköping.

Själv vill hon ta bort de fria inträdena till de statliga museerna för att använda pengarna i vården i stället.

Det som präglat årets Almedalsvecka är nazisternas närvaro. Nordiska motståndsrörelsen, NMR, störde inte Busch Thors tal men de stoppade Annie Lööfs ett par minuter och gastade folkförrädare även när Stefan Löfven talade. De har slagit ner flera personer, bland annat hbtq-aktivister.

Även KD-ledaren tog starkt avstånd från dem. Utan att nämna dem vid namn kallade hon NMR för ”en nazistisk sekt”.

Hon berättade också en historia som var så bra att jag måste återberätta den. Under den tyska ockupationen gick den danske finansministern till dåvarande kungen och undrade vad de skulle göra om även danska judar skulle tvingas bära davidsstjärnor på sina kläder.

– Då måste vi alla bära gula davidsstjärnor på vår rock, svarade kungen.

Sånt kallas passivt motstånd.

Ebba Busch Thor har inte gett upp. Hon kämpar med alla till buds stående medel för att hennes parti ska förbli ett riksdagsparti.

Men för att hon ska lyckas krävs hjälp av ”kamrat fyra procent” och det var därför hon vädjade till dem i talet.

Till lycka för Busch Thor är de ganska många. Enligt Vallokalsundersökningen är en av fem väljare beredd att rösta strategiskt och inte på det parti som de tycker är bäst.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.