Hon är regeringens sämsta minister

Aftonbladet/Demoskop om svenska folkets betyg på alla statsråd

Magdalena Andersson är regeringens duktigaste minister.

Sämst är nya klimatministern Annika Strandhäll när svenska folket sätter betyg på regeringens ministrar i Aftonbladet/Demoskops årliga undersökning.

Förra året, liksom året innan, toppades listan av förvarsminister Peter Hultqvist.

Men nu är han nerpetad till en andraplacering när svenska folket sätter betyg på ministrarnas arbetsinsatser under året som gått.

I stället seglar Magdalena Andersson upp på första plats. Det är en av många mätningar som visar att svenska folket gillar valet av ny statsminister.

Många på listan är nya eftersom den gamla regeringen avgick på november månads sista dag . Efter stor kalabalik tillträdde då ”Magda” som statsminister och chef för en regering som Miljöpartiet oväntat lämnat.

Betygen på de nya statsråden är därmed inte högintressanta. De hade när den härundersökningen gjordes jobbat mindre än tre veckor.

En utvärdering om deras arbetsinsatser handlar alltså mer om hur de gjort sig kända innan den korta tiden i regerginen. Och mindre om vad de hittills hunnit uträtta som minister.

  • Sju ministrar får godkänt eller lite mer i betyg av svenska folket.

I den här gruppen återfinns flertalet av regeringens tyngsta statsråd som finansminister Mikael Damberg och socialminister Lena Hallengren.

Den ende nye ministern som letat sig in i den här gruppen är näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson. Förklaringen är gamla meriter, Thorwaldsson var under åtta år till 2020 ordförande i LO.

  • Övriga 16 ministrar får alltså inte ens godkänt av väljarna.
Grafik: Paul Wallander

Det skulle under normala omständigheter vara en smärre katastrof på tröskeln in i valåret. Men med tanke på att det sitter åtta nykomlingar och en återvändare (Annika Strandhäll) i regeringen ska man nog avstå från alltför långtgående slutsatser.

Vad som däremot är lite illavarslande är att centrala och erfarna statsråd som utrikesminister Ann Linde och utbildningsminister Anna Ekström befinner sig de här gruppen. Det borde de inte göra.

  • Årets raketer på regeringshimlen är Magdalena Andersson och Lena Hallengren. Båda höjer sitt betyg med 0,3.
  • Den som däremot fått sitt betyg sänkt mest är infrastrukturminister Tomas Eneroth som tappar hela 0,4. En gissning är att det beror mindre på Eneroths insatser för landets transporter än den nedlagda förundersökningen om misstänkt sexuellt ofredande. Den handlade om en incident under en förfest till Socialdemokraternas kongressfest i början av november.
  • Annika Strandhäll är regeringens sämsta minister, enligt svenska folket. Hon får blygsamma 2,3 i betyg och ansvarar för ett av de områden som statsminister Andersson prioriterat högst i ett flertal sammanhang – klimatet. Hon är alltså en tungviktare.

Men inte heller i Strandhälls fall kan det låga betyget sättas i samband med hennes sätt att hittills sköta jobbet. Hon har ju knappt hunnit börja på det.

I stället är förklaringen Strandhälls obetalda räkningar som till sist hamnat hos kronofogden och flera betalningsanmärkningar. Det blev känt i samband med granskningen av de nya statsråden i Magdalena Anderssons regering.

Bristerna i hanteringen av privatekonomin upprörde många. Klimatministerns förklaring imponerade inte heller. Ena dagen var hon mycket noga med ekonomin, nästa dag skyllde hon på makten.

Den förra mätningen av svenska folkets betyg på regeringens statsråd gjordes för ett år sedan. Bara de som känner till statsrådet för avge ett omdöme.

Aftonbladet/Demoskop

Svenska folkets betyg på regeringens ministrar

1. Magdalena Andersson, statsminister. 3,5 + 0,3

2. Peter Hultqvist, försvarsminister. 3,2. - 0,2

3. Hans Dahlgren, EU-minister. 3,2. + 0,1

4. Lena Hallengren, socialminister. 3,2. + 0,3

5. Mikael Damberg, finansminister. 3,0. + 0,1

6. Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister. 3,0. + 0.1

7. Karl-Petter Thorwaldsson, näringsminister. 3,0. NY

8. Ann Linde, utrikesminister. 2,9. Oförändrat

9. Anna Ekström, utbildningsminister. 2,9. - 0,1

10. Lina Axelsson Kihlblom, skolminister. 2,9. NY

11. Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister. 2,8 Oförändrat

12. Johan Danielsson, bostadsminister. 2,7. NY

13. Anna Hallberg, handelsminister. 2,7 Oförändrat

14. Mats Elger, finansmarknadsminister. 2,7. NY

15. Jeanette Gustafsdotter, kulturminister. 2,5. NY

16. Anna-Caren Sätherberg, landsbygdsminister. 2,5

17. Matilda Ernkrans, biståndsminister. 2,5. - 0,2

18. Anders Ygeman, migrationsminister. 2,5. - 0,2

19. Ida Karkiainen, civilminister. 2,4. NY

20. Tomas Eneroth, infrastrukturminister. 2,4 - 0,4

21. Morgan Johansson, justitieminister. 2,4. - 0,1

22. Khashayar Farmanbar, energiminister. 2,4. NY

23. Annika Strandhäll, klimat- och miljöminister. 2,3. NY

Svenska folkets betyg på regeringens ministrar. Bara de som känner till statsrådet har fått avge ett omdöme. Jämförelsen gäller den förra mätningen som gjordes för ett år sedan.​

Betygsskala

5. Mycket bra

4. Ganska bra

3. Varken bra eller dålig

2. Ganska dålig

1. Mycket dålig

Så gjordes undersökningen

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 1 557 intervjuer under perioden 13-20 december, 2021 och är genomförd som en webbundersökning. 

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.


Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.