Utgången avgör Trumps chanser att ställa upp 2024

Hur inblandad i planeringen av stormningen av Kapitolium var Vita huset och president Donald Trump?

Ex-presidenten och hans närmaste medarbetare gör allt för att sanningen inte ska komma fram.

Svaret på den frågan avgör nämligen Trumps chanser att ställa upp i presidentvalet 2024.

Ett särskilt kongressutskott försöker få fram vad som hände inför stormningen av USA:s kongressbyggnad den 6 januari i år då anhängare till dåvarande president Trump försökte hindra kongressen att godkänna valresultatet där Joe Biden utropades som, segrare.

Nu har utskottet rekommenderat att Trumps dåvarande stabschef Mark Meadows ska åtalas för att han inte samarbetar fullt ut med kommittén. Sedan tidigare hotas Steve Bannon, en annan av Trumps närmaste män, av fängelse för att han vägrat vittna inför utskottet.

Det märkliga i Meadows fall är att han först delvis samarbetade och lämnade över tusentals sidor med e-postmeddelanden och andra dokument men sedan vägrade infinna sig och vittna inför kongresskommittén.

Misstanken finns att Donald Trump agerar i bakgrunden och försöker påverka nyckelpersoner att inte samarbeta.

Själv gör han sitt bästa för att sanningen inte ska komma fram. Hela hösten har Trump via domstolar försökt blockera att granskningskommissionen ska få tillgång den dåvarande presidentens e-postmeddelanden och telefonlogg under de aktuella dagarna.

Trump hävdar att de omfattas av exekutivt privilegium trots att han inte längre är president. Domstolarna har hittills ansett motsatsen. Om inte Högsta domstolen väljer att ta upp fallet kommer Trump inte att kunna hindra att dokumentationen lämnas ut inom de närmaste veckorna.

Donald Trump.

Föreslog undantagstillstånd

Av de 9 000 sidor som Meadows lämnat ut framgår enligt amerikanska medier att Vita huset inte blev ett dugg överraskat av stormningen av Kapitolium.

Fram träder också bilden av Mark Meadows som en centralgestalt i Trumps försök att ifrågasätta valresultatet. Stabschefen träffade bland annat en pensionerad armeöverste och lyssnade på hans powerpoint-presentation om hur valresultatet skulle kunna ogiltigförklaras genom införandet av undantagstillstånd.

De hade en rad kontakter.

Meadows tog också emot uppmaningar via sms från tre högprofilerade programledare på Fox News och Trunps yngste son om att presidenten måste ingripa för att stoppa stormningen. Det framgår inte om Meadows vidarbefodrade dessa vädjanden till Trump.

– Men det råder ingen tvekan om att Vita huset var mycket väl medvetna om vad som hände i kongressbyggnaden, säger Liz Cheney, uttalad Trumpkritiker och av de två republikaner som sitter i kommittén.

Nu ska hela representanthuset rösta om Meadows vägran att infinna sig som vittne ska leda till åtal. Han hotas i så fall av ett års fängelse.

Även om republikanska partiet anser att granskningsutskottet är politiserat är deras slutsatser inte oväsentliga för Donald Trumps möjligheter att ställa upp 2024.

Tidigare stabschefen Mark Meadows.

Jollrande baby

Finner man att Trump försökt påverka olika beslutfattare och myndigheter att fatta olagliga beslut så att han kunde sitta kvar som president så undergräver det allvarligt hans chanser att kandidera. Det är svårt att tänka sig en kandidat i ett amerikanskt presidentval om det finns konkreta bevis för att denne i praktiken har försökt genomföra en statskupp.

Motsatt kan utskottet givetvis nå slutsatsen att Trump inte gjort något fel och därmed undanröja ett hinder för hans comeback.

6 januari-kommittén har hittills hört omkring 300 vitten och beräknas lägga fram en delrapport i vår.

Trumpanhängarna fortsätter hävda att valet 2020 gick korrekt till i alla valkretsar där republikaner vann men att massivt valfusk förekom i de delstater där Joe Biden vann.

Det är en historieskrivning som inte ens en jollrande baby skulle svälja men som en rad republikaner både i kongressen och utanför fortfarande försöker torgföra.

Om inte annat så av rädsla för att de ska hamna på Trumps svarta lista och därmed riskera sina karriärer.