Är Doku en ”hatsajt”? Det får Jan Guillou tycka

Martin Schori om Jan Guillous krönika

En formulering i en krönika av Aftonbladets kolumnist Jan Guillou har väckt reaktioner på sociala medier.

Här kommenterar Aftonbladets stf ansvarige utgivare Martin Schori publiceringen.

Jan Guillou har under decennier varit en minst sagt kontroversiell skribent som ofta går mot strömmen.

Han har i sin kolumnistroll stort utrymme att rikta kritik mot både företeelser, politiska idéer, granskningar och, ja, andra redaktioner.

Vill han – eller någon annan kolumnist för den delen – till exempel benämna Aftonbladet på samma subjektiva sätt står det honom fritt att göra det. Det är en del av kolumnisternas privilegium.

På nyhetsplats är det förstås andra rutiner och regler som gäller och Aftonbladet har som många andra skrivit om Dokus avslöjande häromveckan.

 

För Aftonbladet, som de flesta andra stora tidningar, är det viktigt att våra fristående kolumnister utmanar läsarna. De är just fristående, de står alltså för sina egna åsikter. De får gärna ha en annan åsikt än tidningens andra opinionsbildande delar, vi menar allvar när vi säger att vi vill ha högt i tak (motsatsen har prövats och det blir inte bra).

Vi uppmuntrar våra kolumnister att lyfta fram andra perspektiv, vara motvalls eller till och med provocera. Så länge man håller sig på rätt sida om pressetik och lagar som tryckfrihetsförordningen, så klart.

 

Det finns så klart gränser för vad man kan publicera även om det inte bryter mot lagen. Jag har full förståelse för att Guillous senaste text upprör men min bedömning är att den faller inom ramen för hans kolumnistuppdrag – och att det var rimligt att publicera den.

Följ ämnen i artikeln