Mejla

Wolfgang Hansson

Nu är det över – eller?

Publicerad:

Tydligare än så här får vi förmodligen aldrig höra president Trump erkänna sig besegrad. Det är också ett erkännande att hans försök till statskupp misslyckats.

Men nästan två månader återstår där Trump kan fortsätta slå split i nationen och försvåra för sin efterträdare.

Donald Trump.
Foto: Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.

Aldrig har president Trump varit så tyst som de senaste två veckorna. Fram till i natt hade han inte svarat på frågor från media en enda gång sedan det stod klart att Joe Biden vunnit presidentvalet.

Och när han väl gjorde det var det inte för att erkänna sig besegrad utan för att fortsätta sprida sina obevisade påståenden om valfusk. Påståenden som avvisats som grundlösa av ett antal domstolar i olika delstater.

Men på en direkt fråga lovade han att lämna Vita huset den 20 januari ifall elektorskollegiet när de samlas den 14 december röstar för att utnämna Joe Biden till segrare.

– Det vet ni att jag gör, lade han till.

Men det är just det som varit problemet. Att ingen kunnat lita på att Trump verkligen lämnar Vita huset trots att han förlorat valet.

I stället för att erkänna valresultatet där Joe Biden vann en klar seger har presidenten försökt genomföra en statskupp genom att pressa valansvariga, domstolar och partivänner att på olika sätt försöka manipulera resultatet till presidentens fördel.

Samtidigt som han anklagar motståndarna för valfusk.

Efter nattens pressträff var presidenten missnöjd med att media i sin rapportering fokuserat på hans uttalande om att han lämnar ifall Biden utses till vinnare.

– Mitt huvudbudskap var att valet var riggat och att jag vann, skriver Trump på Twitter.
Så hans erkännande känns allt annat än kassaskåpssäkert.

Oberäknelig

Oberäkneligheten är en av de saker som varit det största problemet med Trump som president, både för USA och för världen i övrigt. Det går aldrig att lita på att han inte säger en sak enda stunden för att totalt ha ändrat sig i nästa.

Det är också därför som så många ser på Donald Trumps återstående tid i Vita huset med mer än en viss oro. Vad ska han hitta på?

Häromdagen benådade han Michael Flynn, sin före detta nationelle säkerhetsrådgivare som erkänt att han ljög för FBI i Rysslandsutredningen. Ett sätt för Trump att undergräva utredningens slutsatser att Ryssland försökte påverka det amerikanska presidentvalet 2016 så att fastighetsmiljardären skulle vinna.

Misstanken är att Trump kommer att fortsätta benåda tidigare medarbetare som dömdes som en följd av Rysslandsutredningen. Det finns gott om dem.

Kanske kommer Trumps benådningsiver att sträcka sig så långt att han till och med tänker försöka benåda sig själv. Eller avgå strax innan och låta vicepresident Mike Pence sköta det jobbet.

För vid sidan av att han inte klarar av att förlora finns det ett annat starkt skäl till varför Trump är så ovillig att flytta ut ur Vita huset.

Han riskerar fängelsestraff och höga böter.

Bedrägeri

I New York pågår redan ett rättsfall där en av hans stiftelser misstänks för bedrägeri och skattemyndigheten jagar honom med blåslampa. Så fort han inte längre är president försvinner all immunitet mot åtal. Han kan räkna med att behöva lägga en hel del av sin förmögenhet på advokaträkningar för att undvika att behöva skaka galler.

De senaste två veckorna verkar det som Trump slutat ägna sig åt presidentjobbet trots att coronapandemin nu slår till med full kraft mot USA med över två tusen döda varje dag i covid-19.

Trump har mestadels tittat på tv, spelat golf och twittrat argt om valfusk.

Nästa lördag åker han till Georgia för att kampanja för de två republikanska senatorer som tvingats till en andra valomgång för att försvara sina platser. Val som avgör vilket parti som får makten i senaten.

Trump har insett att det är fortsatt viktigt för honom att republikanerna behåller majoriteten. Det gör det svårare för demokraterna att starta utredningar mot presidenten.

Mötena blir också första gången som Trump återknyter till sina väljare efter presidentvalet. Kampanjmötena ger honom mycket energi och kan påverka hans agerande under fortsättningen av övergångsperioden.

Ingen blir förvånad om fokus kommer att ligga på att förstöra för Biden.

Att Donald Trump lämnar Vita huset frivilligt tror jag på först när jag ser att han gjort det senaste på förmiddagen den 20 januari nästa år.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad: