Mejla

Wolfgang Hansson

En krutdurk ständigt redo för nya explosioner

KOLUMNISTER

Israel vill tvinga palestinierna att förbli andra klassens medborgare snarare än att låta dem få en egen stat.

Det är därför Jerusalem och Västbanken är en krutdurk som hela tiden bara väntar på nästa tillfälle att explodera.

Paradoxalt nog existerar detta läge samtidigt som konflikten mellan Israel och palestinierna alltmer försvinner från omvärldens medvetande.

Det var ganska länge sedan vi såg våldsamma scener som de som nu utspelar i Jerusalem där palestinier drabbar samman med israelisk polis i ett moln av tårgas, stenar och vattenkanoner.

Inte blir det bättre den här gången av att firandet av Jerusalemdagen, då Israel ockuperade staden 1967, sammanfaller med slutet av den muslimska fastemånaden ramadan.

Bråken startade när palestinier som bott i stadsdelen Sheik Jarrah i utkanten av östra Jerusalem i över 60 år skulle vräkas från sina bostäder. Skälet är en lag som ger judar rätt att göra anspråk på fastigheter som de ägde före kriget 1948 och bildandet av den judiska staten.

Problemet är att även många palestinier drevs i väg från sina hem under samma krig, några av dem ska nu vräkas i Sheik Jarrah. Men för dem existerar ingen lagligt rätt att få tillbaka sina fastigheter.

Ett av otaliga exempel på hur palestinier diskrimineras av Israel.

Ändå har världen lite grann tröttnat på den tillsynes eviga konflikten där de båda sidorna verkar oförmögna att kompromissa för att nå en varaktig fredsöverenskommelse.

Omvärldens ointresse, och USA:s uttalade stöd under Trump, har gjort att Israel vågat och kunnat flytta fram sina positioner.

Våldsamheterna i Jerusalem är återigen på väg att eskalera.

Överger tvåstatslösning

Under Benjamin Netanyahus ledarskap har Israel alltmer övergett tanken på en tvåstatslösning. Planen att palestinierna skulle få en egen stat på Västbanken bredvid Israel har länge varit den lösning som omvärlden vill se och egentligen den enda utväg som finns ifall båda sidor ska få några av sina viktigaste krav tillgodosedda.

Men Netanyahu och många israeler med honom är oroliga för att en palestinsk stat skulle bli ytterligare en farlig granne varifrån Israel skulle kunna attackeras med dödliga raketer, så som redan i dag på regelbunden basis sker från Gaza, den ockuperade strandremsan som Israel de facto givit tillbaka till palestinierna.

Allt fler israeler är istället nöjda med status quo, som det ser ut i dag.

I dag har palestinierna på Västbanken ett visst självstyre men är i praktiken dominerade och ockuperade av Israel. Majoriteten av palestinierna saknar israeliskt medborgarskap och behandlas som andra klassens medborgare. De kan inte röra sig fritt ens inom sitt eget område. Israeliska soldater kan när som helst upprätta vägspärrar som stänger tillfarter till städer och byar. För att arbeta i Jerusalem behöver palestinierna ett särskilt tillstånd.

Nyligen anklagade Human Rights Watch Israel för att ha upprättat ett apartheidliknande system där palestinierna har långt sämre rättigheter.

Ett djupt orättvist system som utgör en väldigt dålig grund för de två folkgrupperna att kunna leva i fred med varandra. Särskilt som Israel hela tiden försöker trycka tillbaka palestinierna.

En ung palestinier kastar ett bildäck mot en isralisk polis.
Israelisk polis blockerar en protest av den judiska extremistgruppen Lahava.

Risk för spridning

Jerusalem är ett särskilt känsligt område eftersom båda islam och judendomen har sina mest heliga platser där. Palestinierna hoppas att delar av östra Jerusalem ska bli en framtida huvudstad i en palestinsk stat.

Israel, som redan ser Jerusalem som sin huvudstad, försöker i stället tömma staden på så många palestinier som det bara går för att för alltid begrava de förhoppningarna.

Grundkonflikten har pågått i över 70 år med ett antal krig mellan både Israel och grannländerna Jordanien, Syrien, Egypten och Libanon och med palestinierna på Gazaremsan. Lägg därtill två palestinska uppror, så kallade Intifador som lett till stor blodsspillan.

Många fruktar att de senaste sammandrabbningarna i Jerusalem ska sprida sig till andra städer och resultera i en tredje intifada. Redan har raketattacker från Gaza som styrs av terroriststämplade Hamas intensifierats.

Om Israel permanent skrotar tvåstatsalternativet så finns det helt enkelt ingen fredlig lösning i sikte. Det går inte att permanent trycka ner en befolkning och tro att resultatet ska bli underkastelse.

Till slut exploderar tryckkokaren.

 

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Världen manar till lugn – Israel och Hamas hotar med vedergällning

ÄMNEN I ARTIKELN

Upptrappningen mellan Israel/Palestina maj 2021

Jerusalem

Human Rights Watch

USA

Israel

Gaza

Benjamin Netanyahu