Kärleken till kungen från ett oväntat håll

Kungen verkar ha levt väldigt hälsosamt, har hållit vikten och tränat. Men ingen är odödlig. Jag tror att det kanske kan vara bra att sluta ta kungen för given, skriver Britta Svensson.

Kungens operation oroade många.

Vi blev glada att han klarade den.

När nyhetsflashen kom fick jag sitta en stund och hämta mig innan jag gick till min man och sa att allt hade gått bra. Jag var oväntat berörd.

Jag tänkte på pappa och hans hjärtoperation på Sahlgrenska när han var tre år äldre än kungen.

Många äldre tycker att ett ingrepp som kungens är rutin. Titt som tätt ska någon bekant göra en ballongsprängning eller fixa sitt förmaksflimmer. Även tuffare operationer hör till det som händer i vår ålder.

Så de flesta jämnåriga, liksom medierna, verkade inte anse att kungens operation var värd någon större uppmärksamhet. I Svenskan och DN blev den en notis.

 

Men på nätforumet Flashback, som mest befolkas av yngre, vällde känslorna fram på en och samma gång efter att den planerade operationen offentliggjordes på Alla hjärtans dag.

”Svenska folket håller nog andan den 20 februari”.

”Hoppas han blir frisk”.

”Åh fy fan nu kommer ångesten”.

”Vi hoppas att han fixar detta. Jag ber för honom”.

”Lycka till ers majestät!”.

”Hoppas Kungen klarar av operationen. Han är en bra och rolig kung”.

”Genom vått och torrt har han stått vid vår sida genom sorg och glädje. 

Kungen är Sverige. Nu står vi enade som stöd till honom”.

”Hoppas de går bra, ja tycker han e king!”.

”Håller tummarna”.

”Hoppas att allt går bra. Kan inte säga att jag är rojalist. Men 10-15 år till vore fint”.

”Hoppas han finns kvar i många många år till!! Gubben har suttit där hela mitt liv”.

 

Kärleken till kungen kom från ett oväntat håll. Andra skrev att de inte alls bryr sig om kungahuset. Men hos de flesta fanns en spontan omtanke.

Något har definitivt förändrats sen vi fått veta att allt inte är tipptopp med monarken, som i år firar 50 år på tronen.

Kungen verkar ha levt väldigt hälsosamt, har hållit vikten och tränat. Men ingen är odödlig. Jag tror att det kanske kan vara bra att sluta ta kungen för given.

Han är 76 år och jobbar på för fullt, utom nu när han ska vara sjukskriven i två veckor.

Prins Harry skriver i sin bok om sin farfar prins Philip, som när han var 97 år sa att det han mest saknade från yngre dar var arbetet. ”Utan arbete, faller allting samman”. 

Enligt Harry brukade hans far, nuvarande kung Charles, sitta så länge och arbeta på kvällarna att han somnade över skrivbordet.

Vår kung är känd som en arbetsmyra, men det skrivs inte särskilt mycket om det han gör. Inför 50-årsjubileet har det gjorts dokumentärer som handlar mycket om hans äldre släktingars nazistiska förflutna. 

Carl XVI Gustaf har varit kung sen 1973, och vi får veta väldigt lite om de 50 årens yrkesliv. En av filmmakarna säger att ”det är en ganska liten berättelse” och att hon fokuserat på tiden innan han blev kung.

Kungen ska upp i sadeln igen måndag 6 mars då det är sammanträde i Stiftelsen Östersjölaxen. Den 9 mars bär det av till Västmanland i rundturen han gör till alla län med anledning av 50-årsjubileet. Vad betyder allt det här han gör? Behövs det? Det skulle jag vilja att någon granskade.


  • Enligt den senaste hälsokontrollen är USA:s president Joe Biden, 80, fullt arbetsför. Halsbränna, ryggartros och nervskador i fötterna hindrar honom inte från att besöka Kiev under brinnande krig.
  • Kung Charles III, som är två år yngre än vår kung, har enligt sonen Harrys bok ständig värk i nacke och rygg, som hänger ihop med skador han ådragit sig när han spelat hästpolo.
  • Två dagar efter vår kung opereras också Danmarks drottning Margrethe, 82. Efter samråd med Rigshospitalets experter har drottningen beslutat att genomgå en större ryggoperation.

Följ ämnen i artikeln