Lika rakryggade som geléråttor

L och MP har tvärvänt om viktiga grundlagsförslagen

Johan Pehrson.

Det är sorgligt att behöva göra följande konstaterande.

Men det är tyvärr så att geléråttor har mer ryggrad än Liberalerna.

I alla fall när det gäller de för demokratin så grundläggande tryck- och yttrandefriheterna.

På onsdag ska riksdagen klubba igenom förändringar i två grundlagar. Den om yttrandefrihet och den om tryckfrihet. Där införs ett brottsbegrepp, utlandsspioneri, som kan rikta sig mot både journalister och deras källor som kan bli brottslingar.

Förändringarna har utsatts för senkommen men massiv kritik eftersom de kan försvåra journalistisk granskning. Medier som kritiserar internationella organisationer som Sverige är medlem i, exempelvis Nato eller EU kan dömas för utlandsspionage.

Det är upprörande i sig och det återkommer jag till senare i artikeln.

Minst lika upprörande är Liberalernas ryggradslösa hållning i frågan. En godisråtta av gelé kan i sammanhanget uppfattas som rakryggad och principfast.

 

Att ändra i grundlagar är inte helt enkelt. Det är avsikten. Tillfälliga opinioner ska inte påverka utformningen av så viktiga ting som grundlagarna.

Därför röstar riksdagen två gånger innan ändringen förs in i lagtexterna. Mellan de båda omröstningarna ska det ligga ett riksdagsval.

Den första omröstningen i den nu aktuella frågan ägde rum den 6 april. I den förberedande behandlingen i justitieutskottet i riksdagen reserverade sig nuvarande L-ledaren Johan Pehrson som tyckte att förslaget saknade klarhet.

När det omdiskuterade förslaget kom upp till omröstning i kammaren röstade alla partier för det. Med två undantag - Vänsterpartiet som röstade emot. Och Liberalerna som lade ner rösterna. Att avstå från att rösta är ett sätt att visa missnöje.

– Uppenbart är att regleringen på detta område får konsekvenser för tryck‑, yttrande- och informationsfriheten och därmed för enskilda medborgares möjligheter att enligt tryckfrihetsförordningens portalparagraf uttrycka tankar och lämna uppgifter och på så sätt bidra till en fri och allsidig upplysning, motiverade Nina Lundström , då riksdagsledamot (L) ställningstagandet i riksdagsdebatten.

 

Sedan dess har det gått sju månader och den andra omröstningen ska genomföras .

Under tiden har ingenting hänt utom att Sverige gått från att diskutera Natoansökan till att lämna in den och att Liberalerna gått från att vara ett problemtyngt, uträknat riksdagsparti till ett av regeringens tre partier.

Man skulle kunna tänka tro att Liberalerna vidhåller sin kritik mot förslaget. Men icke. I omröstningen på onsdag avser partiet rösta ja.

Motsvarande principlöshet, fast tvärtom, ägnar sig Miljöpartiet åt. De röstade för förändringarna i våras. Men nu har de reserverat sig mot beslutet i det förberedande utskottet, konstitutionsutskottet, KU.

Då, i april, var MP ett av regeringens stödpartier. Nu är de ett oppositionsparti. En åsikt då. Det rakt motsatta nu.

Det är alltid viktigt att partierna har övervägda ståndpunkter i viktiga frågor. Men alla viktigast är att ett klart och tydligt intellekt styr partiernas ställningsstaganden när det gäller de grundläggande fri- och rättigheter som utgör demokratins fundamenta.

 

Vägledande kan aldrig vara om partiet sitter i regeringen eller inte. Men det är de facto det enda som förändrats för Liberalerna och Miljöpartiets universum sedan i våras. Mer makt till det ena partiet. Mindre till de andra.

Vackert? Sannerligen inte. Principlöshet är alltid skrämmande, så även denna gång.

Det är mycket viktigt att journalister och deras utgivare får avslöja och beskriva missförhållanden, även i förhållande till främmande makt och internationella organisationer.

Enligt förslaget kan uppgifter som kan skada relationerna tolereras om de är ”försvarliga”, ett tänjbart begrepp.

Hur geléråttorna verkligen röstar får vi se på onsdag.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.