Natoansökan kan lämnas in på måndag

Då är Ann Linde i Bryssel med sin finske kollega

Finland tar klivet in i Nato och Sverige kommer att följa efter.

De avgörande besluten tas under söndag och måndag och kungen får vara med flera gånger under processen.

Följ ämnen
Nato

I ett gemensamt uttalande meddelade den finske presidenten Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin under torsdagen att de vill att Finland går med i försvarsalliansen Nato. Tidsperspektivet är kort. Det ska ske så snart som möjligt.

Beslutet tas på söndag i ett möte i utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet. Det är ett organ för både presidenten, som har ett avgörande inflytande över utrikespolitiken, och regeringen.

Sverige kommer att gå samma väg som Finland. De avgörande besluten fattas under söndagen och måndagen.

På söndag samlas den socialdemokratiska partitoppen, verkställande utskottet och partistyrelsen, för en lång och avgörande diskussion om Sverige ska ansöka om medlemskap i Nato – eller fortsätta stå utanför. Tid är avsatt ända till kockan 18 på söndagskvällen.

Allt talar för att Socialdemokraterna byter fot och vill att Sverige blir medlem i Nato. Om S säger ja finns en kompakt majoritet i riksdagen för ett svenskt medlemskap.

S-beslutet om att ansöka utlöser en lavin av aktiviteter under måndagen. Här är ett axplock:

• Regeringen väntas fatta beslut om att ansöka om medlemskap i Nato vid ett extra regeringssammanträde.

• Under förmiddagen träffas utrikesnämnden där kungen är ordförande. Där samråder regeringen med riksdagspartierna och statschefen, och oftast även hans dotter, om viktiga utrikespolitiska frågor.

Utrikespolitiken är nämligen inte som andra politiska frågor. Man kan säga att regeringen äger utrikespolitiken bara de snackar med riksdagen.

• Halv elva inleds en debatt i riksdagen med partiledarna. Inga beslut kommer att fattas.

Men Natofrågan kommer i alla fall att diskuteras offentligt och det har man inte varit direkt bortskämd med under senaste tiden.

Vid den här tiden skulle riksdagen egentligen fått information av regeringen om den analys av det säkerhetspolitiska läget som blir klar i morgon, fredag. Men på begäran av S förvandlades den till en debatt om samma fråga som statsminister Magdalena Andersson inleder.

Källor hävdar att ansökan kommer att lämnas in under måndagen. Det har inte bekräftats av talespersoner för regeringen.

Det normala är att utrikesministern lämnar in ansökningsbrevet till Nato. Det skulle vara möjligt att göra redan på måndag.

Då befinner sig utrikesminister Ann Linde ändå i Bryssel för ett möte med sina EU-kolleger. I Bryssel ligger även Natos högkvarter.

Den finske utrikesministern Pekka Haavisto och Linde skulle helt enkelt kunna dela en taxi från EU- till Natohögkvarteret och lämna in respektive lands ansökan.

Dagen därpå inleder den finske presidenten Niinistö och hans fru Jenni Haukio ett två dagar långt pampigt, statsbesök i Sverige. Det vore mycket märkligt om Sverige och Finlands ansökningsförfaranden inte var avslutade innan besöket inleds.

Kungen och presidenten kommer också att avge ett gemensamt ”pressuttalande” under tisdag förmiddag. Det är mycket ovanligt och vad det ska handla om är oklart.

Jag tror att vi därefter kan lägga Nato till handlingarna tills det finns ett anslutningsavtal att ta ställning till.

Artikeln innehåller annonslänkar

Utrikesminister Ann Linde (S).

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

LÄS VIDARE